петък, 4 ноември 2011 г.

Рим

Та смятам да споделя какво ми разказа един продавач на склуптори, който всъщност беше пенсиониран уролог. Какво общо има урологията с историята , идея си нямам, но пича имаше феноменални познания, които едва ли ще намерите в някой учебник по история. За съжаление не можах да запомня всичко, така че ще се задоволите с това което ви дам като инфо.
Така ... да започнем . Как изглежда едно римско пристанище . Ми пристанище като пристанище - док , кораби, публичен дом и както се сещате много мъже които говорят непознати езици . Как да направиш елементарна табела, така че всички да знаят къде е пиачката и бардака . Елементарно Уотсън ,правиш склуптора с формата на фалос и я слагаш да сочи към бардака. уникално и при това работи . Няма някой, който да не разбере смисъла на табелата. Това римляните са били хора интелигенти.
Как изглежда таксито в Рим - ми рикша , точно такава каквато все още съществува в Китай и е супер популярна, но какво е специфичното? Има механизъм, който на всеки оборот на колелото пуска от една кошничка камъчета в друга кошничка . Като се стигне крайната дестинация броиш камъчетата и плащаш сметката. Не можеш да излъжеш клиента със сметката колкото и да се опитваш.
Как изглежда една улица в Рим. Ми павирано с камък, има част за пешеходци, има и за каруци . Единствената разлика с наши дни е, че бордюрът е на едно ниво с улицата и се разделя от глинени плочки- просто и ефикасно, не се прецаква настилката, не се налага да пребоядисваш ...
Та като стана дума за пребоядисване, до ден днешен нашите професори и специалисти по древногръдска история се чудят от какво точно са си правили багрилата, че да се запазят цветовете и до днес на фрески рисунки. Горкичките щяха да умрат с отворени очи ако случайно не се натъкват на една хроника, която в детайли описва производството и стриването на боите . Та ето и една малка тайна - от какво са правели червения цвят- ми взимаш няколко кила от насекомото божакравичка , стриваш го и воала. "червено" като се нанесе върху варов разтвор и си остава там за следващите 1000-1500 години. За другите багрилца са ползвали цветенца, но няма да навлизам в подробности да не вземете да се опитвате да копирате старите майстори.

Пичът разказваше и една действителна, леко вулгарна история запазена в историческите архиви. Не мога да се въздържа и ще разкажа леко цензурираната версия. Събрали се Месалина и най-елитната проститутка в града на един пир и се обзаложили , коя от двете ще бъде с най-много мъже един след друг. Проститутката стигнала пряко сили до 12 и казала "Стига". Месалина ударила числото 25 и тя казала "Стига", обърнала се към проститутката, измерила я с поглед от главата до петите и промърморила: "Проклети аматьори...".

виж този сайт

този също

Няма коментари:

Публикуване на коментар