четвъртък, 23 февруари 2012 г.

част 5 - здраве - систева на Ниши

(Продължение от част 4 - здраве - система на Ниши)

ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ, НЕОБХОДИМИ ЗА РАБОТОСПОСОБНОСТТА НА ГЛАВНИЯ МОЗЪК
Праскови, ябълки, говеждо месо, мозък, брюкселско зеле, моркови, целина, краставици, цветно зеле, вишни, касис, сушени плодове, яйчен жълтък, свинско месо, риба, чесън, цариградско грозде, грозде, хрян, марули, черен дроб, мляко, мента, гъби, бял синап, зехтин, лук, портокали, грах, картофи, магданоз, малини, слънчогледово масло, царевично масло, зехтин, покълнало жито, мед, грейпфрути, ядки
РАСТИТЕЛНИ ПРОДУКТИ, СЪДЪРЖАЩИ ОСНОВИ (АЛКАЛНИ СОЛИ)
Краставици, цвекло, картофи, спанак, моркови, зеле, черна ряпа, сушени сини сливи, марули, грозде, пащърнак, домати, сини сливи, салатки
Градивна диета
(За деца, бременни, при следоперативни и стресови със­тояния, при излизане от продължително гладуване.)
Пример — диета за бъдещата майка.
Всяка майка иска да има силно и здраво дете и да ро­ди леко. Това е съвсем естествено желание. Обикновено обогатяват почвата с азот, фосфор и калий. Азотът е необ­ходим за растежа на листата, фосфорът — за образуването на цветовете, калият — за растежа на корените и стеблата. При недостатъчно количество на тези елементи растението ще съхне. По подобен начин, недостигът на един или по­вече елементи в храната, всекидневно приемана от бъдеща­та майка и необходими за периода на съзряване на плода, ще оказва отрицателно влияние върху развиващия се орга­низъм на детето. А храната е много важен фактор.
Как трябва да се хранят бъдещата майка (т.е. девойка­та) и бъдещият баща (т.е. младежът), ако те (или техните родители) се грижат за бъдещето на своето потомство?
Пшениченият хляб може да се замени с ръжен или ца­ревичен. От млеката се консумира само киселото мляко, всекидневно трябва да се изяждат до 75 г извара; вместо месо (говеждо, телешко, свинско) е по-добре да се яде ри­ба и други морски продукти, а също така черен дроб, сър­це, бъбреци или колбаси от черен дроб. Птиче месо да се консумира рядко, не повече от 1-2 пъти в седмицата. Ме­дът трябва да замести захарта. Всекидневно да се изяждат не по-малко от два вида сурови зеленчуци и едно рохко яй­це, а вместо цитрусови плодове, като портокали, грейпфрут и техните сокове, може да се приемат грозде, ябълки или сок от клюква, богати на всички елементи, необходими за развиващия се организъм на детето. През деня да се изпи­ва по 1 чаша сок от клюква, ябълков или гроздов сок, при това прясно приготвен и без рафинирана захар.
Медът е не само прекрасен хранителен продукт, но съ­що и добро допълнение към храната. Той предотвратява процесите на ферментация в стомашно-чревния канал и се резорбира бързо. В него се съдържат важни микроелемен­ти, необходими за формирането на клетките на кръвта. Той има леко слабително действие, препятства запека и дейст­ва като успокояващо средство, осигурявайки здрав и възс­тановяващ силите сън.
"Две чаени лъжички мед при всяко хранене или за де­серт — пише С Джарвис, — благоприятстват развитието на здрава нервна система при детето."
"Що се отнася до потребностите на бъдещата майка от киселини, в този смисъл тя може да се радва на най-голямо изобилие — природата щедро е надарила с киселина изпол­званите за храна растения, отглеждани на земята.
При нежелание за консумация на пресни плодове и яд-ливи листа на растенията (основни източници на кисели­ни), липсата им може да бъде попълнена с 1 чаена лъжич­ка ябълков оцет в чаша вода, сутрин след ставане. Обикно­вено тази смес предотвратява или потиска гаденето."
"Ако бъдещата майка получава всекидневно с храната предписаните от природата елементи, тя може да очаква следните резултати при раждането на своето дете:
то ще има такива гъсти коси, че ще се наложи да го подстриже в деня на раждането; ноктите ще бъдат здрави и дълги, ще се наложи да се изрежат;
детето ще има такава силна мускулатура, че ще може да повдига глава от възглавницата на едноседмична възраст и по неговото развитие ще може да се наблюдава хармонично съчетание на умствени и физически възможности;
детето ще преработва добре храната и нормално ще отделя изпражнения, лицето му ще бъде окръглено, всяка челюст по форма ще напомня подкова, което ще способс­тва за равномерната поява по тях на равни зъби;
— и, което е най-главното, детето ще се отличава с добри умствени способности, когато дойде време да отиде на училище и ще бъде истинско удоволствие да се наблю­дават неговите успехи в учебния процес."
Майката трябва да има много мляко, за да кърми дете­то. Дете, откърмено с майчино мляко, е защитено от мно­го болести, дори и да получава само 30 г майчино мляко в денонощието. При добро желание всяка майка може да има собствена кърма и да не прибягва към донорско, или кое­то е още по-лошо, към изкуствено хранене. Ако майката се храни правилно, изцежда се след всяко кърмене, на място­то на всяка капка утре ще се появят четири нови.
При добри условия на вътреутробното развитие, което е от първостепенно значение, недостатъчното хранене след раждането няма да оказва много съществено влияние вър-' ху организма на детето
"Условията, в които се развива детето в утробата на майката, е основата на неговото цялостно развитие, въпре­ки че често не обръщат особено значение на този факт," — пише Джарвис.
"По състоянието на зъбите на детето може да се опре­дели дали е било пълноценно храненето на майката."
Мисля, че това са ценни забележки, в които всички ние трябва да се вслушаме, ако искаме да имаме щастливо здраво бъдеще. Нашето бъдеще са нашите деца и внуци. Ние можем, длъжни сме да ги направим здрави и щастли­ви, като им предаваме своя опит и своите навици.
Още веднъж се убеждаваме, че ако човек грамотно из­ползва продуктите за хранене, той ще може съзнателно да изгради за себе си и за своите потомци здрави тъкани, ор­гани, зъби, нокти, клетки, съдова, ендокринна, нервна, имунна системи, ще може да лекува различни заболявания и дори толкова страшно заболяване като рака.

Лечебна или очистваща диета
Диета, стимулираща функцията на отделителните орга­ни, улесняваща изхвърлянето от организма на отровни метаболити — М. Бирхер-Бенер.
Четири дни подред — сурови зеленчуци и плодове или сушени плодове, накиснати от вечерта (настойката също се изпива), ядки, запарки от листа или кафе от цикория, зе­лен чай, мед, растително масло 1-3 чаени лъжички, сурови картофи само във вид на сокове. Нищо варено. 100 г ръжен сух хляб.
През тези 4 дни се забраняват: месо, риба, яйца, кол­баси, бял хляб, сухари, изделия от маслено тесто, супи и бульони, шоколад, бонбони, мармалад, пестил, халва, ал­кохол, тютюн.
Пети ден — същото, но се прибавя 1 сухар от черен хляб.
Шести ден — същото, но на обед 2-3 сварени картофа без сол. Може да се направи пюре.
Седми ден — същото, 2 сухара и 1/2 л кисело мляко.
Осми ден — същото и се добавя 1 яйце (жълтъкът да бъ­де суров).
Девети ден — повтаря се 8-ми ден.
Десети ден — добавя се краве масло — 1 чаена лъжич­ка и 2 супени лъжици извара с 1 лъжичка растително мас­ло. Продължава се още 4 дни.
От 15-ия ден може да се приема 100 г месо, отначало сварено, но не повече от 2 пъти седмично. Два дни в сед­мицата (понеделник и вторник) се повтаря режимът от първите четири дни.
Меню за пълни хора
Пълнотата говори за това, че организмът на човек е силно замърсен с отпадни продукти. На него му е нужен преходен период към енергетичното хранене. Опитайте да започнете с разтоварващи дни.
Ден на салати: домати, краставици, зеле, моркови, листа от салатки (1,2-1,5 кг зеленчуци се разделят на пет порции и се подправят с растително масло).
Ябълков ден: 1,5 кг ябълки (на 5-6 порции), 1 чаша до­матен сок от пресни домати.
Ден на извара: 100-250 г обезмаслена извара или нискомаслена със слънчогледово масло, стъргани зеленчуци (зеле, моркови, бяла ряпа или кисели плодове) с ядки плюс 2-3 чаши зелен чай без захар (или от цвят на шипка).
Рибен ден: както деня на извара, само че изварата е за­местена с риба.
Меню
100 г ръжен хляб за целия ден и 15-20 г масло, основ­но растително.
Закуска: салата, ядки. Чай без захар от листа на касис, боровинка, малина, шипка.
След два часа 1 ябълка.
Обяд: вегетарианска супа (половин порция), сварена кокошка (или извара, или риба, или месо, по-добре ядки — не повече от 100 г) със зеленчукова салата, чай и една лъ­жичка мед, която се изяжда отделно по малко. Всичко се дъвче бавно и добре!
Следобедна закуска: плодове (1-2 вида).
Вечеря: варена риба, зеленчукова салата, компот (нас-тойка от сушени плодове).
След 2 часа: кефир.
Полезни съвети
Особено полезни за човек са продуктите от кисело мля­ко: извара, кефир, сметана и т.н.; яйцата, овесени, елдени, царевични зърна, всички видове ядки, черен дроб, мозък, трици, бобови растения (зелен грах, фасул, леща и др.), зе­лените листа на зеленчуците (листа от бяла ряпа, моркови, репички), моркови, цвекло, зеле, картофи, сурова тиква, ряпа, водно цвекло, чесън, хрян, лук, салатки, клюква, червени и черни боровинки, горски ягоди, цариградско грозде, касис, арония, офика, калина, шипка (напитки), глог (напитки), лимон, портокал, грейпфрути, сушени зар­зали, сушени кайсии, смокини, фурми, банани, цветен прашец, мед, какъвто и да е билков чай, прах от изсушени листа на малини, покълнали семена от зърнени растения, морско зеле, морски продукти, растително масло (слънчог­ледово, соево, царевично), слънчогледови семки, тиква, листа и коренчета от глухарче.
По-добре е прясното мляко да се замени с киселомлеч-ни продукти — кашкавал, извара, сирене, кефир, ацидофилин, суроватка, сметана. Който пие кефир, постъпва най-далновидно, тъй като ацидофилната бактерия, намираща се в кефира, убива колибактерията (ешерихия коли), отстранявайки я от червата. Мацони, йогурт и другите киселомлечни продукти са вкусни, богати на витамини от група В и са добри източници на калций, толкова необхо­дим за жизнеспособността на организма на човека.
Хлябът е полезен, ако е ръжен и е леко подсушен. Пресният хляб се преработва трудно. По-добре е продукти­те от пшеница да бъдат заменени с ръжен или царевичен хляб. Вместо месо да се яде риба и морски продукти, а съ­що и черен дроб, бъбреци и мозък.
Мазнините да се употребяват в естествен вид. Подгре-тите мазнини са канцерогенни. Краве масло се приема до 20 г дневно и не бива да се яде в слънчеви дни, тъй като витамините А и D сами се образуват в кръвта под влияние на слънчевите лъчи, а тяхното наднормено количество во­ди до сериозни заболявания.
Моркови, домати и яйчен жълтък е хубаво да се съче­тават с растително масло за по-доброто им усвояване. До­мати, киселец и цветно зеле да се консумират само в суров вид. Те са вредни, когато са сварени, тъй като образуват в организма неразтворимата оксалова сол, а в суров вид са много здравословни за човека.
Яйчният жълтък е необходим във всяка възраст. Бре­менната жена, детето, младият човек до 25 години и хора­та в напреднала възраст да изяждат поне 1 жълтък седмич­но, хората от зряла и средна възраст (от 25 до 55 години) — 1-2 пъти в седмицата, тъй като това е нужно за изграждането на здрави клетки в организма. В, яйчния жълтък се съдържат витамините А, В2, В5, В6, В12 и други от групата В.
Картофите са незаменим продукт, но само ако са при­готвени правилно. Повечето домакини ги обелват, а между другото в кожицата и под нейния тънък слой се намират много микроелементи, каквито са необходими за нашия ор­ганизъм и които улесняват усвояването на цялата грудка. Картофите да се запичат и консумират цели. Опитайте много хубаво да измиете грудката, разрежете я наполовина и я поставете с бялата част нагоре. След 25 минути в дома ви ще се появи вкусен мирис, дразнещ апетита, а след още 10 минути на масата в чиния може да се постави прекрасен пирог, който е много вкусен с растително или краве масло и сметана, подправени с чесън и зелена салата. Ако на ма­сата има още и салата от зеле, нищо друго не ви е необходимо. Картофите може да се варят на пара. Но за­дължително да се консумират с кожичката.
Изварата би могла да замени месото. В нея се съчета­ват белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, мине­рални соли, калций, магнезий, калий, метионин. Но изва­рата е варен продукт и тя трябва да се комбинира с "живи продукти" — зеленчуци, плодове или сокове от тях. Вън от другото изварата съдържа животински мазнини, които "за­пушват" каналите на черния дроб. За да се ликвидира този нежелан ефект, в' нея да се добави малко растително мас­ло. Например на 2 супени лъжици извара — 1 чаена лъжич­ка растително масло и 2 супени лъжици кефир или мляко. Това е основа за една красива салата. През следващите дни тази основа може да изглежда различно, в зависимост от това, какво ще добавим върху нея: портокал или ябълка, ягоди с мед или зеленчуци — домати, краставици, зеле, морков, зелени листа с чесън и т.н. Изварата успешно се заменя с обезсоленото сирене.
Рецепти
Зеленчуците следва да се превърнат в наша основна храна. Те са най-добрият акумулатор на слънчева енергия, енергията на въздуха и водата, източници са за образуване на биоенергия. Но през зимата и през пролетта, витамини­те в зеленчуците вече не са достатъчни. Как да използваме рационално това, което имаме?
Домати. Много природолечители причисляват този из­ключително полезен продукт даже към плодовете. Но те да се употребяват изключително в суров вид, тъй като сваре­ни са вредни. От тях може да се направи запас за цяла зи­ма.
"Гюрза " 1 кг узрели домати се измиват, подсушават се и се прекарват през месомелачка, като се смесват с 300 г, изчистен и счукан чесън; поставят се в предварително при­готвен стерилен съд, покриват се плътно и се слагат на прохладно място (може и в хладилник). Тази т. нар. "гюр­за" може да бъде допълнена още и с 300 г настърган хрян. Така приготвената смес ще обогатява нашата храна до про­летта с витамини и микроелементи. Ако се добавят и 300 г настъргани ябълки и 300 г български чушки (червени или зелени), ще си осигурите за цяла зима пълноценен комп­лекс от витамини.
Супи, горещи боршове
През зимата, есента и ранната пролет не минаваме без супи и боршове. Старайте се колкото може по-кратко вре­ме да ги държите на огъня. Месните бульони са вредни. По-добре приготвяйте вегетариански боршове.
Вегетариански борш. В тенджера с неголямо количест­во вода, както за зеленчуково рагу, поставете наведнъж всички ситно нарязани зеленчуци — зеле, картофи, морко­ви, цвекло (корена), цяла глава лук. Оставете да заври и след това добавете предварително преварена суроватка, по­лучена при приготвянето на извара от кефир или от кисе­ло мляко (изварата се поднася със зеленчуци като второ блюдо) и веднага изключете огъня. Преместете тенджерата и оставете да се задуши (като каша). В този "бульон" от су­роватката със зеленчуците е важна настойката. Преди под­насянето на борша на масата, поставете в чинията настър­гана свежа зеленина и лъжичка "гюрза" или пресен домат с чесън и сметана. Такъв борш е сварен по всички правила на Системата за здраве на Ниши (вареното се съчетава със сурово и суровото да бъде три пъти повече).
Винаги добавяйте в супата или в борша, когато вече е на масата, "живи" зеленчуци — домати, лук, чесън и бил­ки (коприва, киселец, седмолист, магданоз, копър, млади стръкчета кориандър и т.н.). По този начин ще обогатите своето меню с незаменими микроелементи и витамини.
Суроватката е ценен белтъчен продукт. Малко са тези, които знаят, че от нея правят изкуствен, скъпо струващ че­рен хайвер и изкуствено месо. Затова суроватката никога не бива да се изхвърля.
Във всички първи блюда нас трябва да ни интересува главно запарката.
Горещи супи (приготвят се по една рецепта). Във вряла вода се поставят предварително приготвените картофи, моркови и корени и огънят се изключва. Не отстранявайте съда, а оставете зеленчуците да киснат. Зеленчуковите запарки се пият горещи (не повече от 40 градуса).
По принцип храната не трябва да бъде нито студена, нито гореща.
Сурови супи
Супа от домати и краставици. Нарязват се домат и краставица, зелени листа, чесън и зелен лук, поставя се парченце изкиснато сирене, подправя се със зелев сок и се залива с кисело мляко. Без киселото мляко ще получите много вкусна салата, а с мляко или с кефир (може да се разредят с вода) — чудесна супа.
Обикновена доматена супа. Натъркайте съда, в който ще правите супата, с чесън или лук, нарежете домати, за­лейте с чаша кисело мляко. Супата е готова. По желание може да добавите зелени листа.
Студена супа с квас. На 3-4 чаши нарязани зеленчуци (краставици, зеле, зелен лук) сложете 1,5 л квас. Разбърква се и се оставя да постои около половин час, може да се до­бави 1 супена лъжица сметана.
Плодова супа. Смесват се чаша кисело мляко, 3 супени лъжици вода и 3 супени лъжици намачкани дребни плодчета (всякакви освен цариградско грозде). По желание мо­же да се добави плодова захар или мед.
Супа от сушени плодове (ошав). От вечерта се поставят във вода шепа сушени плодове (40-50 г). Когато плодовете се размекнат, извадете ги от течността, почистете ги от костилките, настържете ги или ги нарежете ситно и отново ги поставете в нея. Три часа преди поднасянето на масата може да се добавят 1-2 супени лъжици трици от едца или овес. Костилките също са вкусни.
Напитки от растителни или млечни продукти
Напитка от листата на цвекло. 4 супени лъжици клюква или червено френско грозде, 2 супени лъжици сок от листа на цвекло (виж по-нататък), 1 чаена лъжичка мед, 2/3 чаша вода.
Натурални зеленчукови сокове. Настъргват се с ренде и се изстискват зеленчуци със силен лютив вкус (черна ряпа, репички, хрян); добавя се вода (зеленчуците със стипчив вкус се разреждат с плодова киселина). Прецежда се. Такъв сок се прави лесно със сокоизстисквачка.
Зеленчуково мляко. Пресен зеленчуков сок от 5 вида зе­ленчуци, извлечен едновременно (моркови, зеле, бяла ря­па, цвекло, краставица, домат) се смесва с кисело мляко в равни пропорции.
Лимонада. Смесват се 1 чаша вода и сокът от 1-2 лимо­на, може да се добави мед на вкус.
Студен извлек от трици. Смесват се 4 супени лъжици трици и 20 супени лъжици вода. След 3-4 часа се прецеж­да и се добавя 1 супена лъжица мед или плодов сок.
Напитка от лен. 30 г ленено семе се залива с 3/4 чаша вода в дълбока паница. На всеки 10 минути в продължение на 1 час се разбърква. Прецежда се и се смесва с 2 супени лъжици лимонов сок или сок от клюква. Може да се доба­ви мед или плодова захар.
Студен извлек от свежи растения. Всякакви ядливи билки и листа (2 супени лъжици) се заливат с 1 чаша вода за 12 часа. Държат се на топло място. Прецежда се и по же­лание се добавя мед.
Ябълкова напитка. Ситно нарязана ябълка се залива с вода. След половин час се прецежда и изпива.
Зеленчуково мляко. Пресен зеленчуков сок (морков, колраби, брюква, сладка ряпа) се смесва с кисело мляко в равни пропорции. Мляко с добър вкус се получава от стар изсъхнал хрян.
Мляко с хрян и ряпа. Смесват се 1 супена лъжица кисе­ло мляко и 1 чаена лъжичка настъргани (черна) ряпа или хрян; сместа се слага в чаша кисело мляко.
Мляко с чесън. Леко натъркайте с разрязана скилидка чесън чашката, в която ще се поднася киселото мляко (ке-фир, "Нарине", айран и т.н.).
Квас от цвекло. В 3-литров съд се нарязва на парченца обелено цвекло, залива се с топла преварена вода, покрива се с марля и така престоява 5 дни; после се прецежда и се изхвърля образуваният мухъл. Квасът е готов. Може да се пие преди ядене с мед или заедно със салати.
Орехово мляко. Ядките от 10 ореха или други ядки се счукват на ситно и им се добавя вода. Прецеждат се през ленена тъкан или сито. Може да се добави кисело мляко.
Преди преглъщането всички напитки трябва да се об­работват със слюнка.
Подправки за салати
Орехова майонеза. Счукват се орехи (или други ядки) с малко растително масло, за да се получи кашица. Послед­ната се смесва с растително масло в пропорции 2-3 супени лъжици масло на 1/2 супена лъжица кашица, прибавя се сок от лимон или клюква. Консумира се веднага след при­готвянето.
Майонеза за суровоядци. Разбиват се 1-2 жълтъка, като постепенно и по малко се прибавят 2-3 супени лъжици ра­стително масло, слагат се 1 чаена лъжичка настърган лук или 1 супена лъжица настъргано цвекло, 1-2 супени лъжи­ци лимонов сок или сок от клюква. Майонезата може да се направи зелена, като се добави сок от листа на репички, моркови, сладка ряпа, чесън (1-3 скилидки).
Майски сос. Смесват се в равно съотношение лимонов сок или сок от клюква и растително масло. Добавят се мал­ко зелен лук, нарязан магданоз и сместа се поставя в бу­тилка, като се разклаща.
Сметанов сос. Сокът от един лимон се смесва с 3 супе­ни лъжици сметана, добавят се скялидка чесън, не повече от 1/2 чаена лъжичка нарязан на ситно лук и 1 супена лъ­жица растително масло. Всичко се разбърква.
Доматен сос. Смесват се 8 части масло, 1 чаена лъжич­ка лимонов сок, настъргана целина на вкус, 4 части пресен сок от настъргани домати.
Подправка "Провансал". С дясната ръка се разбива с дървена лъжица жълтък, като с лявата се добавя растител­но масло на капки; когато се сгъсти, се добавя 1/2 чаша ли­монов сок, редувайки го с растително масло.
Зимни зеленчукови блюда
Розово кисело зеле. 100 г кисело зеле се смесва с 2-3 су­пени лъжици сок от цвекло. Добавя се 1 супена лъжица слънчогледово масло и 1/3 малка глава лук. Вместо сок от цвекло може да се сложат 3 супени лъжици настъргано цвекло и 1 супена лъжица клюква или накиснати във вода червени боровинки.
Кисело зеле с ябълки. 100 г кисело зеле, 1/2 ябълка, 1 су­пена лъжица слънчогледово масло и 1/2 глава лук.
Празнично кисело зеле. Нарязват се на ситно 100 г кисе­ло зеле, прибавят се 1/2 ябълка, 1 супена лъжица слънчог­ледово масло, 1/2 глава лук, щипка цели или счукани семенца от ким, сокът на 1 лимон или 1 супена лъжица сок от клюква и 1 супена лъжица мед, като всичко се държи няколко часа покрито, така че да не влиза въздух.
Кисело зеле с картофи. 125 г кисело зеле, 100 г карто­фи и 1/2 глава лук се смесват с 1,5 супена лъжица слънчог­ледово масло. Може да се добавят 1-2 супени лъжици плодчета от клюква или боровинки. Вместо картофи могат да се ползват земни ябълки.
Ряпа със сок от клюква. Нарязват се на ситно 60 г черна ряпа, добавят се 2 чаени лъжички слънчогледово масло и 1-2 супени лъжици сок от клюква. Оставя се да престои по­ловин час.
Салата с хрян или ряпа. Настьргва се един голям мор­ков и средно голям корен целина (60 г), добавя се 1 чаена лъжичка хрян, настърган заедно с орехови ядки. Вместо хрян може да се вземе 1 супена лъжица черна ряпа.
Черна ряпа с кисело мляко. 60 г ряпа се поставя в чаша с кисело мляко. Оставя се да престои не по-малко от 1,5 часа.
Салата "Январич ". Настьргва се средно голям морков, смесва се с 3 супени лъжици кисело зеле, 1 супена лъжица сок от кисело зеле (армеева чорба), 1 супена лъжица нас­търгана черна ряпа. Добавят се 10 счукани ядки, 2 чаени лъжички слънчогледово масло и още толкова сок от клюк­ва. Всичко се смесва. Може да се прибави 30 г нарязан кар­тоф.
Рецепта за прочистване на кръвоносните съдове. Нас­тьргва се на ренде 1 лимон с кората и 1 глава чесън, зали­ва се с 600 мл преварена охладена вода, престоява 1-2 дни при стайна температура, прецежда се и се пие на гладно по 50 мл през цялата есен, зимата и пролетта. В тази настойка се съдържат всички витамини от В-група, С, а също и комплекс от необходими микроелементи.
Общоукрепваща рецепта. 300 г орехови (или каквито и да е други) ядки, 300 г сушени зарзали, 300 г смокини, 2 лимона с кората се смилат с машинка за месо и се смесват с 300 г мед. Яде се по 1-2 чаени лъжички на ден (не пове­че), тъй като сухите плодове в съчетание с орехите не се ус­вояват лесно. Съхранява се в хладилник.
Пролетни блюда от зеленчуци и билки
Салата от глухарчета. 3 шепи листа и сърцевина на глухарчета се нарязват на ситно и се смесват със счуканите ядки от 10 ореха. Може да се добави 1 супена лъжица мед или слънчогледово масло.
Вместо орехи да се използва сос: смесват се 1 супена лъжица слънчогледово масло, също толкова сок от клюква, 1 чаена лъжичка ситно нарязан лук. Сокът от клюква може да се замени с 2 пъти повече ябълков сок (по-добре от ки­сели ябълки).
Пролетна салата. За такава салата се използват кисе-лец, коприва, седмолист, киселиче, глухарче. Нарязват се на ситно 1-2 вида от посочените билки, добавят се 3-4 оре­ха, подправя се с всякакъв сос с чесън.
Репички със сметана. В чиния се прави венец от 10-15 репички (по 10 г) със стъбълцата на 1-2 см височина, в сре­дата се слага 1 супена лъжица сметана и тя се посипва с 1 супена лъжица нарязан зелен лук.
Репички в мляко. В чаша кисело мляко се поставят на­рязани на четвъртинки 15 репички, добавя се 1 чаена лъжичка нарязан копър или магданоз.
През май във всички салати от пресни зеленчуци мо­гат да се добавят листа от липа и бреза.
Летни и есенни ястия от зеленчуци и билки
Салата от краставици. Нарязват се 2 краставици с ед­наква големина, отстраняват се семената, добавят се лук, магданоз, целина на вкус и 30 кедрови орехчета или фъс­тъци.
Краставичка в кисело мляко. Нарязва се на едро средно голяма краставичка, изсипва се 1/2 чаша кисело мляко или мътеница, посипва се с 1 чаена лъжичка копър.
Салати от краставички и домати, бяло и цветно зеле се правят по същия начин.
Цикория с кисело мляко. Смесва се 1 супена лъжица ки­село мляко, 80 г едро нарязани листа от цикория, шушулки от млад зелен грах.
Салата, прочистваща кръвта. Настьргват се на ситно 50 г цвекло и още толкова моркови, добавят се 50 г ситно нарязано зеле, 1/2 супена лъжица слънчогледово масло и 1/5 супена лъжица мед. Отгоре се поставя 1/5 супена лъжица клюква или червено френско грозде. Вместо цвекло мо­же да се вземе сладка ряпа, а вместо зеле — колраби.
Храна за мозъка. 150 г настъргани ябълки се смесват със сока на половин портокал и ядките от 5-20 ореха или друг вид ядки. Вместо ядки могат да се ползват няколко лъжи­ци бито масло, а вместо портокал — 2 чаени лъжички ли­монов сок и толкова мед.
Ябълкова каша. 3 настъргани ябълки се смесват с 1/4 чаша каймак или кисело мляко и 2 супени лъжици трици (може овесено брашно).
Закуска на дипломат. В чинията се поставя тънък слой овесено или еддено брашно, а отгоре слой от сочни плодо­ве. Разбърква се и се оставя за 30 минути. Може да се до­бавят 2 супени лъжици каймак или кисело мляко с някол­ко счукани ядки, но тогава не бива да се слага брашно (белтъчините и въглехидратите не се смесват).
Обикновени бонбони от сухи плодове. Натопяват се във вода сухи плодове за 12 часа. Изваждат се костилките и вместо тях се поставят ядки. Овалват се в трици.
Бонбони от ягодови плодчета. От 1 част мед, 5 части овесено брашно и 1 част какъвто и да е плодов сок се слеп­ват бонбони.
Плодова захар. 750 г захар на пясък (по-добре е да се прекара през кафемелачка и да стане на пудра захар) се смесва с 200 мл охладена преварена вода и 200 г мед. Разбърква се до получаването на еднородна маса и се оста­вя за 8 дни. Сместа се бърка с дървена лъжица по 3 пъти на ден.
Ябълков оцет. Добре измити ябълки, от които се от­страняват повредените части, се прекарват през сокоизстисквачка или се настьргват на едро ренде. Получената су­рова ябълкова кашица се поставя в стъклен, дървен или глинен съд, вместимостта на който съответства на количес­твото използвани ябълки, и се налива топла преварена во­да (0,5 л на 400 г ябълкова каша). После на всеки литър во­да се добавя 100 г мед или захар, 10 г хлебна мая и 20 г сух черен хляб. Съдът с тази смес се пази открит в помещение при температура 20-30°С в продължение на 10 дни, като 2-3 пъти на ден сместа се разбърква с дървена лъжица.
След 10 дни цялата маса се поставя в марля и се изстисква. Полученият по такъв начин сок се прецежда отно­во през марля, определя се количеството и се прелива в съд с широко гърло. Към всеки литър може да се добави по 50-100 г мед или захар, като се разбърква до пълното му разт­варяне. След това съдът се закрива с марля, завързва се и се съхранява на топло за продължаване на ферментацията, "която се смята за завършена, когато течността се утаи и стане прозрачна. Това става за 40-60 дни. Ябълковият.оцет се прелива в бутилки като се филтрира с помощта на мар­ля. Бутилките се затварят плътно с тапи, заливат се с восък и се съхраняват на хладно място.
Ябълковият оцет се употребява като подправка към са­лати и друга ястия, което отговаря на потребностите на чо­вешкия организъм за кисела добавка към храната.
"Жив"хляб (Рецепта на П. Брег). Необходими са 0,5 л вода, 1 супена лъжица сорбит или 100 г приготвена (фрук­това) захар, 100 г пресни или 1 чаена лъжичка сухи дрож­ди, 1,2 кг непресято брашно, по-добре ръжено, 250 г по­кълнали пшенични, овесени или ръжени зърна. Фруктова­та захар или сорбитьт се разтварят в 0,5 л вода. Разбърква се, добавят се дрождите. След разтварянето им се добавят брашното и зърната. Измесва се добре тестото и се правят 1-2 самуна. Слагат се в печка с температура 100°С при от­крехната вратичка. След като тестото се увеличи 2 пъти, вратичката на печката се затваря и терморегулаторът се поставя на 350°С. Хлябът се пече около 50 минути. Готов е, когато се образува коричка и хлебчетата се отделят едно от друго.
Изваждат се, намазват се леко с някаква мазнина, за да остане коричката мека и се оставят да изстинат.
В тестото могат да бъдат добавени смлени орехи или фурми, касис, смокини, сушени сливи, стафиди и др. за получаване на различни варианти.
Рецепти от природната кухня
Покълнало зърно. Зърната се накисват във вода и се ос­тавят толкова време, колкото е необходимо за появата на кълновете. Такова, отчасти самопреработено зърно, е осо­бено полезно за хранене на стари хора, тъй като слюнчени­те жлези у тях вече не изработват достатъчно фермент.
Брашно от ядки с плодове. Ядките се почистват и се смилат в кафемелачка или се счукват в хаван. 100 г ядково брашно се смесва със 100-150 г плодове: нарязани ябълки, круши, сливи, череши или дребни плодчета (боровинки, касис, малини и т.н.). Може да се добави 1 супена лъжица мед или плодова захар.
Брашно от ядки със сушени плодове. Накисват се във во­да стафиди, фурми, смокини или сушени круши, 50 г от тях се смилат и се смесват с 10 г ядково брашно.
Брашно от ядки със зеленчуци. Смесват се 100 г ядково брашно с 50 г наситнени репички, моркови, зеле или кар­тофи. Може да се използва и друга група зеленчуци: нас­търгани корени от магданоз или целина, морков, брюква, сладка ряпа, тиква, картофи.
Брашно от ядки с цветчета. Вместо със зеленчуци, брашното се подправя с 30 г ядливи цветчета (глухарче).
Ястие от овес за подрастващи. 30 г ядки (лешници или бадеми) се смилат и се смесват с 30 г накиснати сушени плодове, добавят се 3 супени лъжици неполирани овесени зърна или покълнало жито.
Сушени плодове в кисело мляко. 80-100 г сушени плодо­ве се слагат в кисело мляко (в съотношение: 1 част плодо­ве на 4 части мляко) и се държат на стайна температура и на тъмно за 15-20 часа. Към това ястие могат да се добавят ядките от 5-10 ореха или няколко лъжички омекнали зър­на.
Салата по Корингтън. Нарязват се на ситно 100 г прес­ни ябълки, круши или някакви други плодове, прибавят се 'сушени плодове (фурми, зарзали), шепа ядки, 1 чаена лъ­жичка мед или няколко лъжички краве масло.
Елдена каша със сушени сливи. В три супени лъжици во­да се накисват 12 броя нарязани сушени сливи. Отделно се накисват 2 супени лъжици измит елден булгур за 9 часа, излива се водата и се оставя да изсъхне, за да бъде повър­хността му суха, и отгоре се сипват сушените сливи заедно с водата. Желателно е да се прибавят няколко ядки и 1 су­пена лъжица сок от клюква.
СЪЧЕТАНИЕ НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

Най-разпространени продукти
Най-добро съчетание
Най-лошо съчетание

Плодове (полукисели и некисели)
кисело мляко
кисели плодове, скорбяла (зърнени храни, хляб, други скорбелни продукти), белтъчини, мляко
кисели плодове
всякакви кисели плодове, ядки,.
кисело мляко
всички видове сладки неща, скорбяла, (зърнени храни, хляб, други въглехидрати), белтъчини, освен ядки
Зелени зеленчуци
всякакви белтъчини и всякакви видове скорбелни храни
мляко
въглехидрати
зелени зеленчуци, животински и растителни мазнини
всякакви белтъчини, всички плодове, киселини, захар
месо (всички видове)
зелени зеленчуци
мляко, скорбелни храни, сладки неща, други белтъчини, кисели плодове и зеленчуци, краве и растително масло, сметана
ядки (повечето видове)
зелени зеленчуци, кисели плодове
мляко, скорбелни храни, сладки неща, други белтъчини, кисели плодове, краве и растително масло, свинска мас, сланина
яйца
зелени зеленчуци
мляко, скорбелни храни, сладки неща, други белтъчини, кисели продукти, краве и растително масло, свинска мас, сланина
Мляко животински мазнини
приема се отделно или с кисели плодове всички зърнени
всички белтъчини, зелени зеленчуци, скорбелни храни всички белтъчини
пъпеш (всички видове)
по-добре да се употребява отделно
всички продукти
Зърнени растения
зелени зеленчуци
кисели плодове, всички белтъчини, всякакви сладки неща, мляко
салати, варива, грах(освен зелените бобови растения)
зелени зеленчуци
всякакви белтъчини, всякакви сладки неща, мляко, плодове (всички видове), краве и растително масло, сметана, сланина, свинска мас

(КРАЙ)

Няма коментари:

Публикуване на коментар