(Продължение от част 4 - здраве - система на Ниши)
ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ, НЕОБХОДИМИ ЗА РАБОТОСПОСОБНОСТТА НА ГЛАВНИЯ МОЗЪК
ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ, НЕОБХОДИМИ ЗА РАБОТОСПОСОБНОСТТА НА ГЛАВНИЯ МОЗЪК
Праскови, ябълки, говеждо месо, мозък, брюкселско зеле, моркови, целина, краставици, цветно зеле, вишни, касис, сушени плодове, яйчен жълтък, свинско месо, риба, чесън, цариградско грозде, грозде, хрян, марули, черен дроб, мляко, мента, гъби, бял синап, зехтин, лук, портокали, грах, картофи, магданоз, малини, слънчогледово масло, царевично масло, зехтин, покълнало жито, мед, грейпфрути, ядки
РАСТИТЕЛНИ ПРОДУКТИ, СЪДЪРЖАЩИ ОСНОВИ (АЛКАЛНИ СОЛИ)
Краставици, цвекло, картофи, спанак, моркови, зеле, черна ряпа, сушени сини сливи, марули, грозде, пащърнак, домати, сини сливи, салатки
Градивна диета
(За деца, бременни, при следоперативни и стресови състояния, при излизане от продължително гладуване.)
Пример — диета за бъдещата майка.
Всяка майка иска да има силно и здраво дете и да роди леко. Това е съвсем естествено желание. Обикновено обогатяват почвата с азот, фосфор и калий. Азотът е необходим за растежа на листата, фосфорът — за образуването на цветовете, калият — за растежа на корените и стеблата. При недостатъчно количество на тези елементи растението ще съхне. По подобен начин, недостигът на един или повече елементи в храната, всекидневно приемана от бъдещата майка и необходими за периода на съзряване на плода, ще оказва отрицателно влияние върху развиващия се организъм на детето. А храната е много важен фактор.
Как трябва да се хранят бъдещата майка (т.е. девойката) и бъдещият баща (т.е. младежът), ако те (или техните родители) се грижат за бъдещето на своето потомство?
Пшениченият хляб може да се замени с ръжен или царевичен. От млеката се консумира само киселото мляко, всекидневно трябва да се изяждат до 75 г извара; вместо месо (говеждо, телешко, свинско) е по-добре да се яде риба и други морски продукти, а също така черен дроб, сърце, бъбреци или колбаси от черен дроб. Птиче месо да се консумира рядко, не повече от 1-2 пъти в седмицата. Медът трябва да замести захарта. Всекидневно да се изяждат не по-малко от два вида сурови зеленчуци и едно рохко яйце, а вместо цитрусови плодове, като портокали, грейпфрут и техните сокове, може да се приемат грозде, ябълки или сок от клюква, богати на всички елементи, необходими за развиващия се организъм на детето. През деня да се изпива по 1 чаша сок от клюква, ябълков или гроздов сок, при това прясно приготвен и без рафинирана захар.
Медът е не само прекрасен хранителен продукт, но също и добро допълнение към храната. Той предотвратява процесите на ферментация в стомашно-чревния канал и се резорбира бързо. В него се съдържат важни микроелементи, необходими за формирането на клетките на кръвта. Той има леко слабително действие, препятства запека и действа като успокояващо средство, осигурявайки здрав и възстановяващ силите сън.
"Две чаени лъжички мед при всяко хранене или за десерт — пише С Джарвис, — благоприятстват развитието на здрава нервна система при детето."
"Що се отнася до потребностите на бъдещата майка от киселини, в този смисъл тя може да се радва на най-голямо изобилие — природата щедро е надарила с киселина използваните за храна растения, отглеждани на земята.
При нежелание за консумация на пресни плодове и яд-ливи листа на растенията (основни източници на киселини), липсата им може да бъде попълнена с 1 чаена лъжичка ябълков оцет в чаша вода, сутрин след ставане. Обикновено тази смес предотвратява или потиска гаденето."
"Ако бъдещата майка получава всекидневно с храната предписаните от природата елементи, тя може да очаква следните резултати при раждането на своето дете:
то ще има такива гъсти коси, че ще се наложи да го подстриже в деня на раждането; ноктите ще бъдат здрави и дълги, ще се наложи да се изрежат;
детето ще има такава силна мускулатура, че ще може да повдига глава от възглавницата на едноседмична възраст и по неговото развитие ще може да се наблюдава хармонично съчетание на умствени и физически възможности;
детето ще преработва добре храната и нормално ще отделя изпражнения, лицето му ще бъде окръглено, всяка челюст по форма ще напомня подкова, което ще способства за равномерната поява по тях на равни зъби;
— и, което е най-главното, детето ще се отличава с добри умствени способности, когато дойде време да отиде на училище и ще бъде истинско удоволствие да се наблюдават неговите успехи в учебния процес."
Майката трябва да има много мляко, за да кърми детето. Дете, откърмено с майчино мляко, е защитено от много болести, дори и да получава само 30 г майчино мляко в денонощието. При добро желание всяка майка може да има собствена кърма и да не прибягва към донорско, или което е още по-лошо, към изкуствено хранене. Ако майката се храни правилно, изцежда се след всяко кърмене, на мястото на всяка капка утре ще се появят четири нови.
При добри условия на вътреутробното развитие, което е от първостепенно значение, недостатъчното хранене след раждането няма да оказва много съществено влияние вър-' ху организма на детето
"Условията, в които се развива детето в утробата на майката, е основата на неговото цялостно развитие, въпреки че често не обръщат особено значение на този факт," — пише Джарвис.
"По състоянието на зъбите на детето може да се определи дали е било пълноценно храненето на майката."
Мисля, че това са ценни забележки, в които всички ние трябва да се вслушаме, ако искаме да имаме щастливо здраво бъдеще. Нашето бъдеще са нашите деца и внуци. Ние можем, длъжни сме да ги направим здрави и щастливи, като им предаваме своя опит и своите навици.
Още веднъж се убеждаваме, че ако човек грамотно използва продуктите за хранене, той ще може съзнателно да изгради за себе си и за своите потомци здрави тъкани, органи, зъби, нокти, клетки, съдова, ендокринна, нервна, имунна системи, ще може да лекува различни заболявания и дори толкова страшно заболяване като рака.
Лечебна или очистваща диета
Диета, стимулираща функцията на отделителните органи, улесняваща изхвърлянето от организма на отровни метаболити — М. Бирхер-Бенер.
Четири дни подред — сурови зеленчуци и плодове или сушени плодове, накиснати от вечерта (настойката също се изпива), ядки, запарки от листа или кафе от цикория, зелен чай, мед, растително масло 1-3 чаени лъжички, сурови картофи само във вид на сокове. Нищо варено. 100 г ръжен сух хляб.
През тези 4 дни се забраняват: месо, риба, яйца, колбаси, бял хляб, сухари, изделия от маслено тесто, супи и бульони, шоколад, бонбони, мармалад, пестил, халва, алкохол, тютюн.
Пети ден — същото, но се прибавя 1 сухар от черен хляб.
Шести ден — същото, но на обед 2-3 сварени картофа без сол. Може да се направи пюре.
Седми ден — същото, 2 сухара и 1/2 л кисело мляко.
Осми ден — същото и се добавя 1 яйце (жълтъкът да бъде суров).
Девети ден — повтаря се 8-ми ден.
Десети ден — добавя се краве масло — 1 чаена лъжичка и 2 супени лъжици извара с 1 лъжичка растително масло. Продължава се още 4 дни.
От 15-ия ден може да се приема 100 г месо, отначало сварено, но не повече от 2 пъти седмично. Два дни в седмицата (понеделник и вторник) се повтаря режимът от първите четири дни.
Меню за пълни хора
Пълнотата говори за това, че организмът на човек е силно замърсен с отпадни продукти. На него му е нужен преходен период към енергетичното хранене. Опитайте да започнете с разтоварващи дни.
Ден на салати: домати, краставици, зеле, моркови, листа от салатки (1,2-1,5 кг зеленчуци се разделят на пет порции и се подправят с растително масло).
Ябълков ден: 1,5 кг ябълки (на 5-6 порции), 1 чаша доматен сок от пресни домати.
Ден на извара: 100-250 г обезмаслена извара или нискомаслена със слънчогледово масло, стъргани зеленчуци (зеле, моркови, бяла ряпа или кисели плодове) с ядки плюс 2-3 чаши зелен чай без захар (или от цвят на шипка).
Рибен ден: както деня на извара, само че изварата е заместена с риба.
Меню
100 г ръжен хляб за целия ден и 15-20 г масло, основно растително.
Закуска: салата, ядки. Чай без захар от листа на касис, боровинка, малина, шипка.
След два часа 1 ябълка.
Обяд: вегетарианска супа (половин порция), сварена кокошка (или извара, или риба, или месо, по-добре ядки — не повече от 100 г) със зеленчукова салата, чай и една лъжичка мед, която се изяжда отделно по малко. Всичко се дъвче бавно и добре!
Следобедна закуска: плодове (1-2 вида).
Вечеря: варена риба, зеленчукова салата, компот (нас-тойка от сушени плодове).
След 2 часа: кефир.
Полезни съвети
Особено полезни за човек са продуктите от кисело мляко: извара, кефир, сметана и т.н.; яйцата, овесени, елдени, царевични зърна, всички видове ядки, черен дроб, мозък, трици, бобови растения (зелен грах, фасул, леща и др.), зелените листа на зеленчуците (листа от бяла ряпа, моркови, репички), моркови, цвекло, зеле, картофи, сурова тиква, ряпа, водно цвекло, чесън, хрян, лук, салатки, клюква, червени и черни боровинки, горски ягоди, цариградско грозде, касис, арония, офика, калина, шипка (напитки), глог (напитки), лимон, портокал, грейпфрути, сушени зарзали, сушени кайсии, смокини, фурми, банани, цветен прашец, мед, какъвто и да е билков чай, прах от изсушени листа на малини, покълнали семена от зърнени растения, морско зеле, морски продукти, растително масло (слънчогледово, соево, царевично), слънчогледови семки, тиква, листа и коренчета от глухарче.
По-добре е прясното мляко да се замени с киселомлеч-ни продукти — кашкавал, извара, сирене, кефир, ацидофилин, суроватка, сметана. Който пие кефир, постъпва най-далновидно, тъй като ацидофилната бактерия, намираща се в кефира, убива колибактерията (ешерихия коли), отстранявайки я от червата. Мацони, йогурт и другите киселомлечни продукти са вкусни, богати на витамини от група В и са добри източници на калций, толкова необходим за жизнеспособността на организма на човека.
Хлябът е полезен, ако е ръжен и е леко подсушен. Пресният хляб се преработва трудно. По-добре е продуктите от пшеница да бъдат заменени с ръжен или царевичен хляб. Вместо месо да се яде риба и морски продукти, а също и черен дроб, бъбреци и мозък.
Мазнините да се употребяват в естествен вид. Подгре-тите мазнини са канцерогенни. Краве масло се приема до 20 г дневно и не бива да се яде в слънчеви дни, тъй като витамините А и D сами се образуват в кръвта под влияние на слънчевите лъчи, а тяхното наднормено количество води до сериозни заболявания.
Моркови, домати и яйчен жълтък е хубаво да се съчетават с растително масло за по-доброто им усвояване. Домати, киселец и цветно зеле да се консумират само в суров вид. Те са вредни, когато са сварени, тъй като образуват в организма неразтворимата оксалова сол, а в суров вид са много здравословни за човека.
Яйчният жълтък е необходим във всяка възраст. Бременната жена, детето, младият човек до 25 години и хората в напреднала възраст да изяждат поне 1 жълтък седмично, хората от зряла и средна възраст (от 25 до 55 години) — 1-2 пъти в седмицата, тъй като това е нужно за изграждането на здрави клетки в организма. В, яйчния жълтък се съдържат витамините А, В2, В5, В6, В12 и други от групата В.
Картофите са незаменим продукт, но само ако са приготвени правилно. Повечето домакини ги обелват, а между другото в кожицата и под нейния тънък слой се намират много микроелементи, каквито са необходими за нашия организъм и които улесняват усвояването на цялата грудка. Картофите да се запичат и консумират цели. Опитайте много хубаво да измиете грудката, разрежете я наполовина и я поставете с бялата част нагоре. След 25 минути в дома ви ще се появи вкусен мирис, дразнещ апетита, а след още 10 минути на масата в чиния може да се постави прекрасен пирог, който е много вкусен с растително или краве масло и сметана, подправени с чесън и зелена салата. Ако на масата има още и салата от зеле, нищо друго не ви е необходимо. Картофите може да се варят на пара. Но задължително да се консумират с кожичката.
Изварата би могла да замени месото. В нея се съчетават белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерални соли, калций, магнезий, калий, метионин. Но изварата е варен продукт и тя трябва да се комбинира с "живи продукти" — зеленчуци, плодове или сокове от тях. Вън от другото изварата съдържа животински мазнини, които "запушват" каналите на черния дроб. За да се ликвидира този нежелан ефект, в' нея да се добави малко растително масло. Например на 2 супени лъжици извара — 1 чаена лъжичка растително масло и 2 супени лъжици кефир или мляко. Това е основа за една красива салата. През следващите дни тази основа може да изглежда различно, в зависимост от това, какво ще добавим върху нея: портокал или ябълка, ягоди с мед или зеленчуци — домати, краставици, зеле, морков, зелени листа с чесън и т.н. Изварата успешно се заменя с обезсоленото сирене.
Рецепти
Зеленчуците следва да се превърнат в наша основна храна. Те са най-добрият акумулатор на слънчева енергия, енергията на въздуха и водата, източници са за образуване на биоенергия. Но през зимата и през пролетта, витамините в зеленчуците вече не са достатъчни. Как да използваме рационално това, което имаме?
Домати. Много природолечители причисляват този изключително полезен продукт даже към плодовете. Но те да се употребяват изключително в суров вид, тъй като сварени са вредни. От тях може да се направи запас за цяла зима.
"Гюрза " 1 кг узрели домати се измиват, подсушават се и се прекарват през месомелачка, като се смесват с 300 г, изчистен и счукан чесън; поставят се в предварително приготвен стерилен съд, покриват се плътно и се слагат на прохладно място (може и в хладилник). Тази т. нар. "гюрза" може да бъде допълнена още и с 300 г настърган хрян. Така приготвената смес ще обогатява нашата храна до пролетта с витамини и микроелементи. Ако се добавят и 300 г настъргани ябълки и 300 г български чушки (червени или зелени), ще си осигурите за цяла зима пълноценен комплекс от витамини.
Супи, горещи боршове
През зимата, есента и ранната пролет не минаваме без супи и боршове. Старайте се колкото може по-кратко време да ги държите на огъня. Месните бульони са вредни. По-добре приготвяйте вегетариански боршове.
Вегетариански борш. В тенджера с неголямо количество вода, както за зеленчуково рагу, поставете наведнъж всички ситно нарязани зеленчуци — зеле, картофи, моркови, цвекло (корена), цяла глава лук. Оставете да заври и след това добавете предварително преварена суроватка, получена при приготвянето на извара от кефир или от кисело мляко (изварата се поднася със зеленчуци като второ блюдо) и веднага изключете огъня. Преместете тенджерата и оставете да се задуши (като каша). В този "бульон" от суроватката със зеленчуците е важна настойката. Преди поднасянето на борша на масата, поставете в чинията настъргана свежа зеленина и лъжичка "гюрза" или пресен домат с чесън и сметана. Такъв борш е сварен по всички правила на Системата за здраве на Ниши (вареното се съчетава със сурово и суровото да бъде три пъти повече).
Винаги добавяйте в супата или в борша, когато вече е на масата, "живи" зеленчуци — домати, лук, чесън и билки (коприва, киселец, седмолист, магданоз, копър, млади стръкчета кориандър и т.н.). По този начин ще обогатите своето меню с незаменими микроелементи и витамини.
Суроватката е ценен белтъчен продукт. Малко са тези, които знаят, че от нея правят изкуствен, скъпо струващ черен хайвер и изкуствено месо. Затова суроватката никога не бива да се изхвърля.
Във всички първи блюда нас трябва да ни интересува главно запарката.
Горещи супи (приготвят се по една рецепта). Във вряла вода се поставят предварително приготвените картофи, моркови и корени и огънят се изключва. Не отстранявайте съда, а оставете зеленчуците да киснат. Зеленчуковите запарки се пият горещи (не повече от 40 градуса).
По принцип храната не трябва да бъде нито студена, нито гореща.
Сурови супи
Супа от домати и краставици. Нарязват се домат и краставица, зелени листа, чесън и зелен лук, поставя се парченце изкиснато сирене, подправя се със зелев сок и се залива с кисело мляко. Без киселото мляко ще получите много вкусна салата, а с мляко или с кефир (може да се разредят с вода) — чудесна супа.
Обикновена доматена супа. Натъркайте съда, в който ще правите супата, с чесън или лук, нарежете домати, залейте с чаша кисело мляко. Супата е готова. По желание може да добавите зелени листа.
Студена супа с квас. На 3-4 чаши нарязани зеленчуци (краставици, зеле, зелен лук) сложете 1,5 л квас. Разбърква се и се оставя да постои около половин час, може да се добави 1 супена лъжица сметана.
Плодова супа. Смесват се чаша кисело мляко, 3 супени лъжици вода и 3 супени лъжици намачкани дребни плодчета (всякакви освен цариградско грозде). По желание може да се добави плодова захар или мед.
Супа от сушени плодове (ошав). От вечерта се поставят във вода шепа сушени плодове (40-50 г). Когато плодовете се размекнат, извадете ги от течността, почистете ги от костилките, настържете ги или ги нарежете ситно и отново ги поставете в нея. Три часа преди поднасянето на масата може да се добавят 1-2 супени лъжици трици от едца или овес. Костилките също са вкусни.
Напитки от растителни или млечни продукти
Напитка от листата на цвекло. 4 супени лъжици клюква или червено френско грозде, 2 супени лъжици сок от листа на цвекло (виж по-нататък), 1 чаена лъжичка мед, 2/3 чаша вода.
Натурални зеленчукови сокове. Настъргват се с ренде и се изстискват зеленчуци със силен лютив вкус (черна ряпа, репички, хрян); добавя се вода (зеленчуците със стипчив вкус се разреждат с плодова киселина). Прецежда се. Такъв сок се прави лесно със сокоизстисквачка.
Зеленчуково мляко. Пресен зеленчуков сок от 5 вида зеленчуци, извлечен едновременно (моркови, зеле, бяла ряпа, цвекло, краставица, домат) се смесва с кисело мляко в равни пропорции.
Лимонада. Смесват се 1 чаша вода и сокът от 1-2 лимона, може да се добави мед на вкус.
Студен извлек от трици. Смесват се 4 супени лъжици трици и 20 супени лъжици вода. След 3-4 часа се прецежда и се добавя 1 супена лъжица мед или плодов сок.
Напитка от лен. 30 г ленено семе се залива с 3/4 чаша вода в дълбока паница. На всеки 10 минути в продължение на 1 час се разбърква. Прецежда се и се смесва с 2 супени лъжици лимонов сок или сок от клюква. Може да се добави мед или плодова захар.
Студен извлек от свежи растения. Всякакви ядливи билки и листа (2 супени лъжици) се заливат с 1 чаша вода за 12 часа. Държат се на топло място. Прецежда се и по желание се добавя мед.
Ябълкова напитка. Ситно нарязана ябълка се залива с вода. След половин час се прецежда и изпива.
Зеленчуково мляко. Пресен зеленчуков сок (морков, колраби, брюква, сладка ряпа) се смесва с кисело мляко в равни пропорции. Мляко с добър вкус се получава от стар изсъхнал хрян.
Мляко с хрян и ряпа. Смесват се 1 супена лъжица кисело мляко и 1 чаена лъжичка настъргани (черна) ряпа или хрян; сместа се слага в чаша кисело мляко.
Мляко с чесън. Леко натъркайте с разрязана скилидка чесън чашката, в която ще се поднася киселото мляко (ке-фир, "Нарине", айран и т.н.).
Квас от цвекло. В 3-литров съд се нарязва на парченца обелено цвекло, залива се с топла преварена вода, покрива се с марля и така престоява 5 дни; после се прецежда и се изхвърля образуваният мухъл. Квасът е готов. Може да се пие преди ядене с мед или заедно със салати.
Орехово мляко. Ядките от 10 ореха или други ядки се счукват на ситно и им се добавя вода. Прецеждат се през ленена тъкан или сито. Може да се добави кисело мляко.
Преди преглъщането всички напитки трябва да се обработват със слюнка.
Подправки за салати
Орехова майонеза. Счукват се орехи (или други ядки) с малко растително масло, за да се получи кашица. Последната се смесва с растително масло в пропорции 2-3 супени лъжици масло на 1/2 супена лъжица кашица, прибавя се сок от лимон или клюква. Консумира се веднага след приготвянето.
Майонеза за суровоядци. Разбиват се 1-2 жълтъка, като постепенно и по малко се прибавят 2-3 супени лъжици растително масло, слагат се 1 чаена лъжичка настърган лук или 1 супена лъжица настъргано цвекло, 1-2 супени лъжици лимонов сок или сок от клюква. Майонезата може да се направи зелена, като се добави сок от листа на репички, моркови, сладка ряпа, чесън (1-3 скилидки).
Майски сос. Смесват се в равно съотношение лимонов сок или сок от клюква и растително масло. Добавят се малко зелен лук, нарязан магданоз и сместа се поставя в бутилка, като се разклаща.
Сметанов сос. Сокът от един лимон се смесва с 3 супени лъжици сметана, добавят се скялидка чесън, не повече от 1/2 чаена лъжичка нарязан на ситно лук и 1 супена лъжица растително масло. Всичко се разбърква.
Доматен сос. Смесват се 8 части масло, 1 чаена лъжичка лимонов сок, настъргана целина на вкус, 4 части пресен сок от настъргани домати.
Подправка "Провансал". С дясната ръка се разбива с дървена лъжица жълтък, като с лявата се добавя растително масло на капки; когато се сгъсти, се добавя 1/2 чаша лимонов сок, редувайки го с растително масло.
Зимни зеленчукови блюда
Розово кисело зеле. 100 г кисело зеле се смесва с 2-3 супени лъжици сок от цвекло. Добавя се 1 супена лъжица слънчогледово масло и 1/3 малка глава лук. Вместо сок от цвекло може да се сложат 3 супени лъжици настъргано цвекло и 1 супена лъжица клюква или накиснати във вода червени боровинки.
Кисело зеле с ябълки. 100 г кисело зеле, 1/2 ябълка, 1 супена лъжица слънчогледово масло и 1/2 глава лук.
Празнично кисело зеле. Нарязват се на ситно 100 г кисело зеле, прибавят се 1/2 ябълка, 1 супена лъжица слънчогледово масло, 1/2 глава лук, щипка цели или счукани семенца от ким, сокът на 1 лимон или 1 супена лъжица сок от клюква и 1 супена лъжица мед, като всичко се държи няколко часа покрито, така че да не влиза въздух.
Кисело зеле с картофи. 125 г кисело зеле, 100 г картофи и 1/2 глава лук се смесват с 1,5 супена лъжица слънчогледово масло. Може да се добавят 1-2 супени лъжици плодчета от клюква или боровинки. Вместо картофи могат да се ползват земни ябълки.
Ряпа със сок от клюква. Нарязват се на ситно 60 г черна ряпа, добавят се 2 чаени лъжички слънчогледово масло и 1-2 супени лъжици сок от клюква. Оставя се да престои половин час.
Салата с хрян или ряпа. Настьргва се един голям морков и средно голям корен целина (60 г), добавя се 1 чаена лъжичка хрян, настърган заедно с орехови ядки. Вместо хрян може да се вземе 1 супена лъжица черна ряпа.
Черна ряпа с кисело мляко. 60 г ряпа се поставя в чаша с кисело мляко. Оставя се да престои не по-малко от 1,5 часа.
Салата "Январич ". Настьргва се средно голям морков, смесва се с 3 супени лъжици кисело зеле, 1 супена лъжица сок от кисело зеле (армеева чорба), 1 супена лъжица настъргана черна ряпа. Добавят се 10 счукани ядки, 2 чаени лъжички слънчогледово масло и още толкова сок от клюква. Всичко се смесва. Може да се прибави 30 г нарязан картоф.
Рецепта за прочистване на кръвоносните съдове. Настьргва се на ренде 1 лимон с кората и 1 глава чесън, залива се с 600 мл преварена охладена вода, престоява 1-2 дни при стайна температура, прецежда се и се пие на гладно по 50 мл през цялата есен, зимата и пролетта. В тази настойка се съдържат всички витамини от В-група, С, а също и комплекс от необходими микроелементи.
Общоукрепваща рецепта. 300 г орехови (или каквито и да е други) ядки, 300 г сушени зарзали, 300 г смокини, 2 лимона с кората се смилат с машинка за месо и се смесват с 300 г мед. Яде се по 1-2 чаени лъжички на ден (не повече), тъй като сухите плодове в съчетание с орехите не се усвояват лесно. Съхранява се в хладилник.
Пролетни блюда от зеленчуци и билки
Салата от глухарчета. 3 шепи листа и сърцевина на глухарчета се нарязват на ситно и се смесват със счуканите ядки от 10 ореха. Може да се добави 1 супена лъжица мед или слънчогледово масло.
Вместо орехи да се използва сос: смесват се 1 супена лъжица слънчогледово масло, също толкова сок от клюква, 1 чаена лъжичка ситно нарязан лук. Сокът от клюква може да се замени с 2 пъти повече ябълков сок (по-добре от кисели ябълки).
Пролетна салата. За такава салата се използват кисе-лец, коприва, седмолист, киселиче, глухарче. Нарязват се на ситно 1-2 вида от посочените билки, добавят се 3-4 ореха, подправя се с всякакъв сос с чесън.
Репички със сметана. В чиния се прави венец от 10-15 репички (по 10 г) със стъбълцата на 1-2 см височина, в средата се слага 1 супена лъжица сметана и тя се посипва с 1 супена лъжица нарязан зелен лук.
Репички в мляко. В чаша кисело мляко се поставят нарязани на четвъртинки 15 репички, добавя се 1 чаена лъжичка нарязан копър или магданоз.
През май във всички салати от пресни зеленчуци могат да се добавят листа от липа и бреза.
Летни и есенни ястия от зеленчуци и билки
Салата от краставици. Нарязват се 2 краставици с еднаква големина, отстраняват се семената, добавят се лук, магданоз, целина на вкус и 30 кедрови орехчета или фъстъци.
Краставичка в кисело мляко. Нарязва се на едро средно голяма краставичка, изсипва се 1/2 чаша кисело мляко или мътеница, посипва се с 1 чаена лъжичка копър.
Салати от краставички и домати, бяло и цветно зеле се правят по същия начин.
Цикория с кисело мляко. Смесва се 1 супена лъжица кисело мляко, 80 г едро нарязани листа от цикория, шушулки от млад зелен грах.
Салата, прочистваща кръвта. Настьргват се на ситно 50 г цвекло и още толкова моркови, добавят се 50 г ситно нарязано зеле, 1/2 супена лъжица слънчогледово масло и 1/5 супена лъжица мед. Отгоре се поставя 1/5 супена лъжица клюква или червено френско грозде. Вместо цвекло може да се вземе сладка ряпа, а вместо зеле — колраби.
Храна за мозъка. 150 г настъргани ябълки се смесват със сока на половин портокал и ядките от 5-20 ореха или друг вид ядки. Вместо ядки могат да се ползват няколко лъжици бито масло, а вместо портокал — 2 чаени лъжички лимонов сок и толкова мед.
Ябълкова каша. 3 настъргани ябълки се смесват с 1/4 чаша каймак или кисело мляко и 2 супени лъжици трици (може овесено брашно).
Закуска на дипломат. В чинията се поставя тънък слой овесено или еддено брашно, а отгоре слой от сочни плодове. Разбърква се и се оставя за 30 минути. Може да се добавят 2 супени лъжици каймак или кисело мляко с няколко счукани ядки, но тогава не бива да се слага брашно (белтъчините и въглехидратите не се смесват).
Обикновени бонбони от сухи плодове. Натопяват се във вода сухи плодове за 12 часа. Изваждат се костилките и вместо тях се поставят ядки. Овалват се в трици.
Бонбони от ягодови плодчета. От 1 част мед, 5 части овесено брашно и 1 част какъвто и да е плодов сок се слепват бонбони.
Плодова захар. 750 г захар на пясък (по-добре е да се прекара през кафемелачка и да стане на пудра захар) се смесва с 200 мл охладена преварена вода и 200 г мед. Разбърква се до получаването на еднородна маса и се оставя за 8 дни. Сместа се бърка с дървена лъжица по 3 пъти на ден.
Ябълков оцет. Добре измити ябълки, от които се отстраняват повредените части, се прекарват през сокоизстисквачка или се настьргват на едро ренде. Получената сурова ябълкова кашица се поставя в стъклен, дървен или глинен съд, вместимостта на който съответства на количеството използвани ябълки, и се налива топла преварена вода (0,5 л на 400 г ябълкова каша). После на всеки литър вода се добавя 100 г мед или захар, 10 г хлебна мая и 20 г сух черен хляб. Съдът с тази смес се пази открит в помещение при температура 20-30°С в продължение на 10 дни, като 2-3 пъти на ден сместа се разбърква с дървена лъжица.
След 10 дни цялата маса се поставя в марля и се изстисква. Полученият по такъв начин сок се прецежда отново през марля, определя се количеството и се прелива в съд с широко гърло. Към всеки литър може да се добави по 50-100 г мед или захар, като се разбърква до пълното му разтваряне. След това съдът се закрива с марля, завързва се и се съхранява на топло за продължаване на ферментацията, "която се смята за завършена, когато течността се утаи и стане прозрачна. Това става за 40-60 дни. Ябълковият.оцет се прелива в бутилки като се филтрира с помощта на марля. Бутилките се затварят плътно с тапи, заливат се с восък и се съхраняват на хладно място.
Ябълковият оцет се употребява като подправка към салати и друга ястия, което отговаря на потребностите на човешкия организъм за кисела добавка към храната.
"Жив"хляб (Рецепта на П. Брег). Необходими са 0,5 л вода, 1 супена лъжица сорбит или 100 г приготвена (фруктова) захар, 100 г пресни или 1 чаена лъжичка сухи дрожди, 1,2 кг непресято брашно, по-добре ръжено, 250 г покълнали пшенични, овесени или ръжени зърна. Фруктовата захар или сорбитьт се разтварят в 0,5 л вода. Разбърква се, добавят се дрождите. След разтварянето им се добавят брашното и зърната. Измесва се добре тестото и се правят 1-2 самуна. Слагат се в печка с температура 100°С при открехната вратичка. След като тестото се увеличи 2 пъти, вратичката на печката се затваря и терморегулаторът се поставя на 350°С. Хлябът се пече около 50 минути. Готов е, когато се образува коричка и хлебчетата се отделят едно от друго.
Изваждат се, намазват се леко с някаква мазнина, за да остане коричката мека и се оставят да изстинат.
В тестото могат да бъдат добавени смлени орехи или фурми, касис, смокини, сушени сливи, стафиди и др. за получаване на различни варианти.
Рецепти от природната кухня
Покълнало зърно. Зърната се накисват във вода и се оставят толкова време, колкото е необходимо за появата на кълновете. Такова, отчасти самопреработено зърно, е особено полезно за хранене на стари хора, тъй като слюнчените жлези у тях вече не изработват достатъчно фермент.
Брашно от ядки с плодове. Ядките се почистват и се смилат в кафемелачка или се счукват в хаван. 100 г ядково брашно се смесва със 100-150 г плодове: нарязани ябълки, круши, сливи, череши или дребни плодчета (боровинки, касис, малини и т.н.). Може да се добави 1 супена лъжица мед или плодова захар.
Брашно от ядки със сушени плодове. Накисват се във вода стафиди, фурми, смокини или сушени круши, 50 г от тях се смилат и се смесват с 10 г ядково брашно.
Брашно от ядки със зеленчуци. Смесват се 100 г ядково брашно с 50 г наситнени репички, моркови, зеле или картофи. Може да се използва и друга група зеленчуци: настъргани корени от магданоз или целина, морков, брюква, сладка ряпа, тиква, картофи.
Брашно от ядки с цветчета. Вместо със зеленчуци, брашното се подправя с 30 г ядливи цветчета (глухарче).
Ястие от овес за подрастващи. 30 г ядки (лешници или бадеми) се смилат и се смесват с 30 г накиснати сушени плодове, добавят се 3 супени лъжици неполирани овесени зърна или покълнало жито.
Сушени плодове в кисело мляко. 80-100 г сушени плодове се слагат в кисело мляко (в съотношение: 1 част плодове на 4 части мляко) и се държат на стайна температура и на тъмно за 15-20 часа. Към това ястие могат да се добавят ядките от 5-10 ореха или няколко лъжички омекнали зърна.
Салата по Корингтън. Нарязват се на ситно 100 г пресни ябълки, круши или някакви други плодове, прибавят се 'сушени плодове (фурми, зарзали), шепа ядки, 1 чаена лъжичка мед или няколко лъжички краве масло.
Елдена каша със сушени сливи. В три супени лъжици вода се накисват 12 броя нарязани сушени сливи. Отделно се накисват 2 супени лъжици измит елден булгур за 9 часа, излива се водата и се оставя да изсъхне, за да бъде повърхността му суха, и отгоре се сипват сушените сливи заедно с водата. Желателно е да се прибавят няколко ядки и 1 супена лъжица сок от клюква.
СЪЧЕТАНИЕ НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
Най-разпространени продукти | Най-добро съчетание | Най-лошо съчетание |
Плодове (полукисели и некисели) | кисело мляко | кисели плодове, скорбяла (зърнени храни, хляб, други скорбелни продукти), белтъчини, мляко |
кисели плодове | всякакви кисели плодове, ядки,. кисело мляко | всички видове сладки неща, скорбяла, (зърнени храни, хляб, други въглехидрати), белтъчини, освен ядки |
Зелени зеленчуци | всякакви белтъчини и всякакви видове скорбелни храни | мляко |
въглехидрати | зелени зеленчуци, животински и растителни мазнини | всякакви белтъчини, всички плодове, киселини, захар |
месо (всички видове) | зелени зеленчуци | мляко, скорбелни храни, сладки неща, други белтъчини, кисели плодове и зеленчуци, краве и растително масло, сметана |
ядки (повечето видове) | зелени зеленчуци, кисели плодове | мляко, скорбелни храни, сладки неща, други белтъчини, кисели плодове, краве и растително масло, свинска мас, сланина |
яйца | зелени зеленчуци | мляко, скорбелни храни, сладки неща, други белтъчини, кисели продукти, краве и растително масло, свинска мас, сланина |
Мляко животински мазнини | приема се отделно или с кисели плодове всички зърнени | всички белтъчини, зелени зеленчуци, скорбелни храни всички белтъчини |
пъпеш (всички видове) | по-добре да се употребява отделно | всички продукти |
Зърнени растения | зелени зеленчуци | кисели плодове, всички белтъчини, всякакви сладки неща, мляко |
салати, варива, грах(освен зелените бобови растения) | зелени зеленчуци | всякакви белтъчини, всякакви сладки неща, мляко, плодове (всички видове), краве и растително масло, сметана, сланина, свинска мас |
(КРАЙ)
Няма коментари:
Публикуване на коментар