вторник, 28 февруари 2012 г.

готини писуари

link


link


link

Mihai Criste (Romania, 1975)

link
link2
лампа

link

"мъжете мога да плачат"

Ако не беше проклетата рима
Щях да кажа направо уби ма.
Къде ги виде тия мъже, тия сълзи,
Те с дефект май роден са, и това им тежи
Без сърца, без душа и бес съвест живеят
Е тежко е ,но ще оцелеят
Няма мъж да заплаче,
това е от яд, че някой предварил е тоя юнак.
Е аз съчуствам им, горкичките те
Дай да заплачем и закършим ръце...

четвъртък, 23 февруари 2012 г.

част 3 - здраве - система на Ниши

(Продължение от част 2 - здраве - система на Ниши )

Постът - особен метод на лечение
Преди началото на поста е необходимо за няколко дни и даже за цяла седмица да се премине само на консу­мация на сирене или единствено на плодове и ядки и после напълно да се прочисти дебелото черво чрез без­вредно слабително, клизма и т.н. Това се прави, за да не се образуват газове в резултат от разлагането на хранител­ните остатъци.
Този, който се страхува от продължителен пост, дори и да се чувства здрав, може да започне с кратък период. 24, 36 или 48-часовият пост, повтарян един или два пъти в седмицата, действа много благотворно на организма.
Най-добре е подготовката за пост да започне от обед, като се откажете от вечерята и си направите клизма. В продължение на 24 или 36 или 48 часа не трябва да се приема никаква храна, освен вода, а по време на първата след поста закуска, да се ядат плодове или да се пие пло­дов сок, разреден наполовина с вода.
Необходимо е след всеки пост да се храним с плодо­ве, защото плодовият сок разрежда слузестата маса. Пло­довете да се употребяват в такова количество, което ще ви избави от чувството на глад. По-късно с течение на вре­мето, да се премине на сирене, като се включват посте­пенно към плодовете зеленчуци, ядки, семена и едва тогава да се премине на обичайната диета.
Болните и възрастните хора следва да бъдат особено внимателни, на първо място, това се отнася до тези, кои­то се хранят с месо. Именно те трябва да се боят от вне­запния преход към строга плодова диета. Рязката промяна може да им навреди много. Диетата да се промени в стро­го съответствие с особеностите на организма и под наблю­дението на опитен лекар или знаещ човек.
Очистването на организма би могло да се постигне значително по-бързо, ако се продължи да се пости още няколко дни и се пие вода с лимонов сок на глътки. След четвъртия ден на поста, може да се употребяват малко зе­ленчуци, салата или плодове, но вечерта на същия ден да се направи клизма (2-3 л вода и 1-2 супени лъжици лимо­нов сок или ябълков оцет).
Как да съставим меню?
По-простите менюта да удовлетворяват хранителните потребности на човека. Разбира се, те не могат да бъдат еднакви за всички. Този, който се занимава с тежък фи­зически труд, трябва да получава по-питателна и калорична храна, на работниците, занимаващи се с умствена работа, се препоръчват колкото може по-малко въглехидрати, а за хронично болните винаги се намалява количеството на храната.
Необходимо е да се научат принципите на правилното хранене, за да се разнообрази менюто с наличните про­дукти и не се допускат вкъщи вредни или безполезни про­дукти.
Менюто естествено се променя в различните сезони, но в основата му винаги да е заложен принцип. Не се пос­тавяйте в положение на човек, зависим от меню, разрабо­тено от някой си. Нали всеки пресен зеленчук може да бъ­де заменен с друг; ако липсва един вид въглехидрат, той би могъл да бъде заменен с друг. Същото е и с бел­тъчините, ако не можете да си осигурите някоя белтъчина, посочена в менюто, използвайте друга вместо нея. Напри­мер освен картофи може да се употреби тиква, бяла ряпа  или фасул, ако няма копър — вземете целина или листа от цвекло, бяла ряпа, моркови или коприва и т.н.
Главното е да не допускате еднообразно меню. Пред­ставената по-долу седмична схема за хранене (по Шелтън) показва правилното съчетание на храната през различни­те годишни времена. Тя е дадена като основа за съставя­не на собствено меню.
Ето още един принцип на храненето:
Типичният дневен порцион за човек, консумиращ су­рова храна е: 400 г ябълки 50 г смокини, 400 г зеленчуци, 20 г слънчогледово масло, 50 г ядки.
А ето и още по-просто меню: на закуска каквито пло­дове има, обед — зеленчукова салата и въглехидратна хра­на (зеленчуци или картофи и хляб), вечер — зеленчуци и белтъчна храна (един ден извара или кашкавал, друг ден — ядки или яйце, или месо и т.н.).ЕСЕННО ЗИМНО МЕНЮ

Закуска
Обяд
Вечеря
Грозде, банани
Неделя
зеленчукова салата зеле или задушени кореноплодни растения
зеленчукова салата тиква, задушени бобови растения
Круша, райска ябълка или грозде
Понеделник
зеленчукова салата цветно зеле или картофи
зеленчукова салата зеле или чушки ядки

Ябълки, грозде, сушени смокини
Вторник
зеленчукова салата листа от ряпа или ориз
зеленчукова салата зеле или тиква, или картофи
Круши, стафиди, чаша подквасено мляко
Сряда
зеленчукова салата, бобови растения или картофи, зеле
зеленчукова салата, ядки или семена
Всякакви плодове или портокал
Четвъртък
зеленчукова салата тиквички или пашърнак пълнозърнест хляб
зеленчукова салата чушки или червено зеле слънчогледови семки
Райска ябълка, грозде, фурми  
Петък
зеленчукова салата морков спанак сварени кореноплодни растения
зеленчукова салата тиква или цвекло кашкавал
грейпфурт
Събота
зеленчукова салата зелен грах зеле

зеленчукова салата тънка овнешка пържола


Хранене за работещи тежък труд
Без съмнение хората, които работят тежка физическа работа, имат нужда от по-голямо количество храна, в сравнение с тези, които се занимават с умствен труд. Но обикновено работещите физически труд изяждат 3-4 пъти повече от онова, което усвояват. Тези, които настояват да се яде повече — са просто "хранителни пияници". Те страдат от различни болести, рано остаряват и умират преждевременно, поради преяждане.
Често пъти храната се употребява като средство "за повишаване на тонуса". Усещането за прилив на сили в организма настъпва веднага след хранене, ако последното не е било прекомерно обилно; да се приема храна, когато не е необходимо — означава да се преяжда, да се злоупот­ребява с храната и да се преуморяват органите.
Диета за болни
Много хора, не само болните, но и лекарите вече са стигнали до извода, че към лекарствата следва да се отна­сяме много внимателно. По-добре е напълно да се отка­жем от тях и същевременно да спазваме диета.
Запомнете: основната храна за човека е тази, която е приготвена от майката-природа: плодовете, зеленчуците, ядките, семената, зелените листа и корените, които могат да се ядат, а също и чистата, без примеси вода, в съчета­ние със светлина и въздух. Останалото са отрови. Месото, рибата, яйцата, млякото, зърнените храни могат да се консумират само като добавка при липса на основните продукти.
Как да приготвяме храната
След чернобилската катастрофа, както и подир други подобни аварии, стотици хиляди хора престанаха да се хранят нормално. Едни се отказаха от млякото, други от месото, трети не употребяват зеленчуци, предпочитайки консервите, особено за храненето на децата. Това води до авитаминози, малокръвие, рязко намаляване на калция, желязото и микроелементите в организма, способни да изграждат здрава кръв и клетки. В резултат, децата боле­дуват по-често, като се понижава съпротивата им към раз­лични болести. Тук се прибавя общият страх за бъдещето, стресови състояния, които предизвикват инсулти, инфар­кти, нервни и психични разстройства.
Установено е с изследвания, че има вещества, които свързват и извеждат радионуклеидите от организма, като не им позволяват да бъдат усвоени. Преди всичко това са пектините, които се съдържат в ябълките, сливите и дру­ги плодове, а също и в зеленчуците. Те са особено необ­ходими за децата. А пролет, лете или през есента не бива да пренебрегваме нито един пресен плод или зеленчук (освен картофените листа и други непригодни за ядене стъбла и листа).
За да се ускори очистването на организма, е необхо­димо да се употребяват колкото може повече продукти, богати на калий. Той се съдържа в магданоза, картофите, особено суровите, прасковите, гроздето, покълналото жи­то, зелето, краставичките, листата на глухарчето, грейпф­рутите, репичките, доматите, сушените зарзали, стафиди­те, сушените сливи, ръженият хляб, хрянът, чесънът, ка­сиса, лещата, очистеното овесено зърно. Дневната доза за възрастни е 2-3 грама.
Също така е необходим и калцият. Той препятства натрупването на стронций в организма. Доказано е, че съ­държанието на стронций-90 в костите зависи от съдържа­нието на калций в организма: колкото е повече калцият, толкова по-малко ще се натрупва стронций и обратно. При недостиг на калций, организмът ще бъде принуден да включва в кръвта, нервните клетки и костните тъкани стронций. Но молекулата на стронция е много по-голяма от тази, на калция, поради което костите започват "да се подуват". Защото при недостатъчно количество калций, организмът, стараейки се да го осигури на кръвните клет­ки и нервите, го взима от големите стави, заменяйки го със стронций. А между другото, твърде много калций се съдържа в следните продукти: ябълки, кайсии, цвекло, къ­пини, зеле, моркови, краставички, касис, грозде, яйца, зе­ленчуци, мед, листа на млада бяла ряпа, бадеми, зелен фа­сул, зелен лук, портокали, праскови, трици, горски ягоди, целина, глухарче, спанак, цели житни зърна, кората на всички плодове и зеленчуци, "морски дарове" (риба, мор­ско зеле, калмари, скариди и др.)
За храненето има голямо значение и въвеждането в дневното меню на такива биоелементи като: йод, мед, ко­балт, манган и др. Те се съдържат в бобовите растения, черния дроб, яйцата и морската храна (виж "Приложе­ние")
На децата за 1 денонощие да се дават: 300-400 г суро­ви зеленчуци или прясно приготвени сокове от пет вида зеленчуци в една чаша (например 40 г сок от моркови, 40 г сок от зеле, 40 г сок от краставички и т.н.), 150-500 г плодове и още 100-250 г сокове от меката част на плода без захар или с плодова захар (виж "Приложение"), до 500 мл киселомлечни продукти, 40-50 г извара или кашкавал (10-15 г), 100 г месни изделия, 50 г риба, 10-25 г расти­телно масло, 30-60 г булгур, 1 яйце, 90-200 г черен хляб. Едновременно с кравето и растителното масло е необхо­димо да се употребява и прясна сланина (15 г), която е бо­гата на биологично активната арахидонова киселина.
Как да се извлекат радионуклеидите от продуктите в до­машни условия?
Месо. Изобщо не бива да се консумират бульони. Бор­шът и супата да се приготвят като запарка: зеленчуците се заливат с вряла вода и покрити се оставят за няколко ча­са. Основната храна в тези запарки е течността. Спомне­те си как децата ядат борш! Нали те обичат само течност­та.
Месото да се вари така: след като заври, целият бульон се изхвърля, това се прави 3 пъти, а после в нова­та (четвъртата) вода, то се вари с огромно количество зе­ленчуци, докато се приготви окончателно. След пълното приготвяне на месото, изхвърлете зеленчуците и бульона. Месото се поднася гарнирано със прясно приготвени зе­ленчуци, като се стараете да подготвите повече зелена маса. Така се приготвя и кокошка, заек, риба. 50-60% от радионуклеидите се отделят от месото с първия бульон.
Предназначеното за приготвяне на второ ястие месо, да се нареже на парчета и се постави в солен разтвор (40 г готварска сол на 1 литър вода), в който е добавено чае­на лъжичка оцетна есенция. Месото се залива с разтвора в емайлиран или стъклен съд при съотношение месо-раз-твор - 1:2. Държи се така 6 до 12 часа, като 3 пъти се сменя разтворът. Оцетната есенция може да се замени с раз­твор на аскорбинова киселина (1 г на 1 л вода). При това   не се губят белтъчините на месото, а цезият (активен и подвижен елемент) бързо преминава в разтвора.
Риба. Залива се с разтвора в неколкократно по-малка Концентрация (30 г на 1 литър), при съотношение риба:вода — 1:1
Картофите преди употреба се накисват в студена во­да за 3-4 часа, в резултат на което се отнемат 40% от радионуклеидите. А ако тази вода се изхвърли и след сваря­ването на картофите те отново се залеят с вряла вода и се посолят, количеството на радионуклеидите ще се намали с 80%.
Картофите и цвеклото, приготвяни за студено ястие, също предварително да се варят 5-10 минути, да се излее отварата, да се залее зеленчукът с нова гореща вода и се довари.
Гъби е по-добре да не ядете. Даже в тези местности, кадето използването на горските дарове не е забранено, замърсеността им с радионуклеиди е много по-голяма, от­колкото преди чернобилската авария. На първо място по замърсеност са полските масловки и манатарката. Затова първоначално гъбите да се варят на два пъти по 10 мину­ти, като се изхвърля всеки път водата и едва след това се пристъпва към готвене. Но помнете, гъбите не се усвоя­ват.
Горските плодове по принцип са замърсени. Затова за предпочитане са градинските — малини, ягоди, ракитник, арония, касис.
Витамини. Между защитните съставни части на хра­нителните продукти най-важни са витамините А (ретинол), С (аскорбинова киселина), Е (токоферол), а също и витамините от В-група (тиамин, рибофлавин, никотинова киселина, пантотенова киселина, пиридоксин и др.). Този комплекс от витамини стимулира обменните процеси, по­вишава функцията на жлезите с вътрешна секреция и из­работването на хормони, укрепва имунната защитна сила на организма и е активна противоотрова при попадането в организма на соли на тежките метали.
Основни източници на витамини са зелените расте­ния и продуктите от растителен произход (виж "Приложе­ние").
Ядки и семки. Ядките са източник на най-пълноценна белтъчина, много ценни растителни масла, витамини Е и тези, от група В. Ядките имат много растителни клетки и затова са полезни при запек (но да не се преяжда с тях). Мляко с ядки влияе благоприятно на работата на бъбре­ците. Не е сложно да се приготви: 50 г орехови ядки или лешници се счукват в хаванче и се смесват с кисело мля­ко, добавя се чаена лъжичка мед. В такова мляко има много калций, фосфор и калий в лесно усвоима форма.
Медът се отличава с висока усвояемост и с огромно количество съдържащи се в него витамини, хормони, ферменти, етерични масла, минерални вещества и растителни антибиотици. Продължителната (1-2 месеца) употреба на мед след всяко хранене по една чаена лъжичка или сред­но по 70 г на денонощие, подобрява състоянието на бол­ния със сърдечносъдова недостатъчност П-Ш степен, нормализира състава на кръвта (като влияе положително на хемоглобина в частност). Медът лекува язва, нормали­зира отделянето на стомашен сок, лекува болестите на черния дроб, бъбреците, хипертоничната болест.
При нискокалорични плодово-зеленчукови ястия, прибавянето на висококалорийни въглехидрати запазва в порциона необходимия минимум енергийни ресурси.
Пригответе си ядене — лекарство от мед.
Мед с лук. Настьржете главичка кромид лук и го под­правете с мед (по вкус). Съхранявайте го на прохладно място. Пийте образувалия се сок по 1 чаена лъжичка 3 пъ­ти на ден. Премахва кашлицата, повишава имунитета, подобрява обмяната на веществата, очиства кръвоносните съдове.
Мед с портокал. Един портокал (или лимон) с кората се настъргва на ситно ренде и се подправя с мед в различ­ни пропорции. Престоява 12 часа. Употребява се по 3 ча­ени лъжички на ден. Подобрява обмяната на веществата, осигурява комплекса от витамини.
Същото може да се направи с лимон и хрян, като трябва да се изяждат до 6 чаени лъжички мед на ден.
През зимата при липса на кисели плодове и зарзават, може да се употребява мед с ябълков оцет — по 1 чаена лъжичка мед и ябълков оцет на чаша вода. Цитрусовите плодове могат да се заменят с клюква, червени боровин­ки, ракитник — с техните сокове или настойки.
Киселомлечни продукти. Белтъчините на киселото мляко стимулират дейността на черния дроб, повишават съпротивата на организма към инфекциозни болести. В млечните белтъчини има всички необходими за организма аминокиселини, в т.ч. и метионин, който се отнася към липотропните вещества, предпазващи от натрупването на мазнини и способства за извеждането им от черния дроб. Киселомлечните продукти се използват за лечение на бо­лести на сърцето, бъбреците, нервната система, полезни са при запек. Съдържат соли на калция, желязото, медта, кобалта. От всички съединения те се усвояват най-лесно и пълно в организма и стимулират кръвообразуването. Киселомлечният продукт е ценен, защото бактериите му пре­пятстват развитието на патогенни микроорганизми в стомашно-чревния тракт. Не употребявайте подсладено мляко! Повече полза ще ви донесе подквасеното, ацидо-филинът, "Нарине", мацони, айранът и т.н. Не забравяй­те, те следва да се пият само до 24 часа от производство­то им.
Изварата да бъде много прясна и винаги да се приема с растителни продукти и ядки. За да се избавите от небла­гоприятното действие на лесноусвоими животински маз­нини, за разтварянето им задължително добавяйте по чае­на лъжичка растително масло или 1-2 супени лъжици ядки или зеленчукова салата на 2 супени лъжици извара.
Ако не обичате зеленчуковите боршове, можете да приготвите борш от суроватка: във врящата вода със зе­ленчуците добавете суроватка и като заври, я изключете и оставете. Това е прекрасно първо ястие. Поднася се на ма­сата със зеленчуци, чесън и сметана. Така могат да се при­готвят и супи. Но спазвайте известното вече правило: про­дуктът от кисело мляко да не престоява повече от 24 часа.
Как да се премине към нова диета?
Преминете към естествена диета толкова бързо и пъл­ноценно, колкото ви позволяват обстоятелствата. Не е ну­жен преходен период. Няма никаква опасност в резкия преход. Колкото по-бързо и изцяло се отърсите от вреда­та на старата диета и старите навици на хранене, толкова е по-голям шансът по-скоро да оформите новите си при­вички.
Отначало почти постоянно ще усещате недостиг от храна. Могат да се появят световъртеж, чувство за сла­бост, загуба на тегло и даже разнообразни болкови усеща­ния. Не се плашете и не отстъпвайте! Всички тези симп­томи са възможни само в случай че се храните обилно както преди — повече, отколкото изисква вашият органи­зъм. Ако продължавате да се храните правилно, след 3-4 седмици вашият организъм ще се приспособи, предишни­те пороци, създадени от неправилния начин на живот и хранене ще започнат да изчезват и много скоро ще почув­ствате цялата полза от новата диета.
А ако заедно с това твърдо изпълнявате 2 пъти на ден 6-те правила на здравето, приемате въздушни бани и вод­ни процедури — успехът не би закъснял.
Не се смущавайте от лошия си вид. Това е временно. Вие знаете, че скоро ще започне обновлението на вашия организъм, а регенерацията на всички клетки става за 12-14 месеца. Всички "болежки" ще отстъпят. Няма да се познаете.
Гладуваме. Най-лекият път за? преход от нездравата практика на хранене към естественото, енергетично хра­нене е гладуването. То ускорява преустрояването на орга­низма и го прави по-лесно поносимо. Ако гладуването продължи достатъчно дълго, даже старият стремеж към го­лямо количество храна постепенно ще изчезне.
Предлагаме диета, стимулираща отделителната функ­ция на органите и способстваща изхвърлянето на отровни метаболити от организма (по М. Бирхер-Бенер).
Четири дни подред — зеленчуци и плодове: сурови или сушени, но накиснати във вода от вечерта (настойката съ­що се изпива), ядки, запарка от листата или кафе (счукани или смлени на прах сушени корени — бел. ред.) л. цикория, зелен чай, мед, растително масло (1-3 чаени лъжички), картофи (само във вид на суров сок). Нищо ва­рено и 100 г сух ръжен хляб.
През тези 4 дни са забранени месо, риба, яйца, салами, хляб, сухари, продукти от маслено тесто, супи и бльони, шоколад, бонбони, мармалад, пестил, халва, ал-кохол, тютюн.
Пети ден — същото, но се прибавя 1 черен сухар.
Шести ден — същото, но на обед се прибавят 2-3 сва­рени картофчета, без сол. Може да се направи пюре.
Седми ден — същото и 2 сухара и 1/2 кисело мляко.
Осми ден — все същото и 1 яйце (суров жълтък).
Девети ден — същото както и осми ден.
Десети ден — добавят се 1 чаена лъжичка краве масло 2 супени лъжици извара с 1 чаена лъжичка растително масло. Така се продължава още 4 дни.
От петнадесетия ден можете да хапвате по 100 г ме­со, отначало сварено, но не повече от 2 пъти в седмицата, като 2 пъти в седмицата (понеделник и вторник) повтаря­те режима от първите четири дни.
За очистване на кръвоносните съдове е много добре да се пие напитка от лимони и чесън: един ли­мон се настъргва на ситно ренде заедно с кората, счуква се главичка чесън, слага се всичко в някакъв съд и се до­бавя 600 мл вода. Оставете го 3-4 дни и след това го прецедете. Пийте ежедневно до 50 мл на гладно. Ще са необ­ходими всичко 4 кг лимони. Напитката повишава имуни­тета, очиства съдовете, снабдява пълноценно с витамини от В-групата, С и А.
Всяка диета трябва да служи на определена цел. Шелтън, цитирайки д-р У. Хауърд, представя следните типове диети:
"Изграждаща" диета, или диета за физически растеж — богата на белтъчини, въглехидрати, минерали, витамини. Тя е предназначена за растящото дете, за бременни жени, за оздравяващ болен или за продължително гладувал.
Поддържаща диета — богата на минерали, витамини и въглехидрати, но бедна на белтъчини, предназначена за възрастни хора.
Лечебна или очистителна диета, богата на минерали, витамини, но практически лишена от белтъчини, въглехидрати, захар и мазнини. За хронично болни.
Шелтьн смята, че "при повечето заболявания нищо друго не донася по-голяма полза от гладуването, най-чес­то — продължителното". И даже за повечето външно зд­рави хора, за възстановяване на енергията, трябва да на­малят яденето.
Всекидневният режим — необходимо условие за здраве.
В природата всичко се подчинява на единен ритъм. И човек като дете на природата, като енергетична система, също се подчинява на тези биоритми и физиологически цикли, въпреки установените социални норми. Противо­действието на природните биоритми, осигуряващи физи­ческото съществуване на всичко живо, води до дисбаланс и нарушение на хармонията в системите на организма. Това естествено причинява сериозни разстройства, т.е. болести. В денонощието на човек влияят няколко редува­щи се в 4 часов ритъм природни въздействия:
От 6 до 10 часа. В това време човек се намира в със­тояние на отпуснатост, спокойствие, забавеност. Ставай­ки след 6 часа, той ще бъде отпуснат и затормозен.
От 10 до 14 часа. Човек е в период на висока физи­ческа активност, повишена обмяна на веществата, енерге­тиката, храносмилането. Затова техният връх (особено на апетита) е по обедно време.
От 14 до 18 часа. Период на най-висока нервна актив­ност, особено умствена.
От 18 до 22 часа. Човек е отпуснат, забавен и инертен, а със залеза на слънцето се стреми към почивка. Краят на периода е най-доброто време за подготовка за сън.
От 22 до 2 часа. Активен сън. Осъществява се прера­ботване на вечерната храна и възстановяване на тъканите.
От 2 до 6 часа. Време на повърхностен бърз сън, ак­тивна дейност на нервната система. Ставайки преди 6 ча­са сутринта, човек през целия ден ще притежава бодрост, свежест и радостно настроение.
Като се има предвид всичко казано, необходимо е да се придържаме към следния режим:
Сутрин. Ставане от 5 до 6 часа. Научете се да ста­вате без будилник.
Изпийте чаша топла вода за стимулация на червата, но преди това си завършете тоалета, почистете зъбите, езика, изплакнете гърлото.
Изпълнете 6-те здравни правила на здравето по Сис­темата за здраве на Ниши. Ако сте се запознали с тях в началото на книгата, разбирате, че ще ви заменят и сис­темата йога, и масажа, и бягането, и очистването, и меди­тацията. След упражненията вземете контрастен душ или вана.
Лека закуска (но по-добре без нея), главно запарка от листа на малини, касис или шипки).
Разходка пеш в продължение на половин час.
2.         Вашият ден: работа или учебен процес. Първото стабилно ядене — от 12 до 13 часа (обед).
След ядене поседете спокойно, но по-добре се разходете 15-20 минути на въздух.
Продължение на работата или учебния процес.
Не забравяйте постоянно да пиете по малко вода.
След работа — разходка пеш, дори и за половин час.
3.         Вашата вечер: след като се приберете вкъщи, веднага легнете на пода и се отпуснете за няколко секунди. После се заемете с упражненията по Системата за здраве на Ниши. Завършете с контрастни водни процедури.
Вечерята е умерена от 18 до 19 часа без тежка фермен­тираща храна. Преди лягане — разходка на чист въздух за половин час.
Лягане между 21.30 и 22 часа.
Сънят от 22 до 2 часа е най-спокоен, дълбок, пречис­тващ. Храната през това време се смила и тъканите се въз­становяват.
Хората, живеещи в подобен ритъм, живеят според ри­тъма на природата.
И така, ние не можем да живеем съобразно някакви други закони, освен физиологичните закони на нашия ор­ганизъм. Невъзможно е да ги променим. Или трябва да ги спазваме, или, попадайки под безпристрастните им удари, да загинем. Това е факт. И никакъв закон не е по силите да отмени този факт.
Стараейки се да не нарушаваме обществените норми, отдаваме много малко значение на тези непоклатими за­кони на живота. Но всички социални норми могат да съ­ществуват, ако се основат на законите на природата — те­зи божествени сили на живота.
Животът винаги е по-силен от смъртта. Смъртта може да победи само слабото уязвимо тяло, но не и разума, ду­ха и свръхсъзнанието. А нали тъкмо с тях е надарен чове­ка, т.е. всеки един от нас!
Нека Вярата, Надеждата, Любовта, Мъдростта, Търпе­нието и Успехът ни съпътстват винаги.
Трудностите на пренастройването
Въпреки своите очевидни достойнства, природосъобразният начин на живот още не е широко разпространен. Това се обуславя от факта, че промяната в начина на жи­вот е свързана с пренастройване на организма. По този път има немалко трудности, основната от които е пренас-тройването на мисленето и промяна в стереотипа на хра­нене.
На традиционния начин на живот съответства мисле­не, в основата на което е заложена мисълта, че някой се грижи за човека (Бог, държавата, родителите и т.н.). В този случай задачата му е добросъвестно да изпълнява всички препоръки.
В природосъобразния начин на живот е заложена про­тивоположната мисъл: човек трябва сам да се грижи за се­бе си, да търси информация и я проверява самостоятелно, като взима всичко ново и сам отговаря за здравето си.
Въпросното пренастройване на мисленето е трудно заради неувереността на човек в себе си. Много по-просто е да се подчиняваш. Да действаш по свое усмотрение, да отговаряш за действията си — това означава да поемаш . отговорност, което е единственият път за самореализация. Такъв преход от робство към свобода е труден, тъй като не е лесно да се откажеш от битуващите в обществото тради­ции и догми. Трудно е да се противопоставиш на общоп­риетото и общопризнатото.
На мисленето на свободния човек помага новата ин­формация за процесите, протичащи в организма, което от своя страна дава възможност те да се контролират и да се получат отговори на многото въпроси, възникващи в собствената практика.
При традиционния начин на живот ние сме свикнали да използваме голямо количество белтъчини, за чието ус­вояване се изкисват голямо количество мазнини, въгле­хидрати, витамини, микроелементи, а това предизвиква многократно приемане на храна.
При природосъобразния начин на живот храненето е с малко количество белтъчини и мазнини.
За промяна в стереотипа на храненето, най-добре е да се прилага периодично гладуване, да се премине към сурови продукти или да се съчетаят тези два метода.
 Твърди се, че 1 път на ден ядат йогите, 2 пъти — ла- конниците, а 3 пъти — болните хора.
 Труден е отказът от месото, което според старите представи уж дава много белтъчини, но още по-трудно е  да се откажеш от варената скорбяла, която съдържа много въглехидрати. Обяснява се с факта, че белтъчините и въглехидратите поддържат гликозното хранене на мозъка, което е привично за организма, така както пушенето за пушача. Явлението се нарича "хранителна наркомания".
Последната е основната причина за всички други ви­дове наркомания, в т.ч. и "солната", а така също и за ал­кохолизма, пушенето и обичайната наркомания.
Как да се преодолее наркоманията:
Да се разбере към какво води тя.
Да се премине по-бързо към Системата за здраве на Ниши, сурова храна, пиене на вода до 3 л, контрастни водни и въздушни процедури.
Да се намери занимание, което би било от полза не само за вас, но и за другите.
Само това ще ви помогне да се реализирате в живота, който сме имали щастието да получим. Използвайте своя шанс.

Практика за завоюване на здраве
Красотата и здравето могат да се придобият само при едно условие — всекидневен труд над себе си.
Всичко написано и събрано от мен до момента, се отнася до онова — какво е необходимо да проумеем и знаем по въпросите, свързани с нашето здраве.
Може да се знаят прекрасно граматиката и правилата на правописа, а да се пише неграмотно. Възможно е за час-два да се запознаем с техниките в балета или музика­та, но за да се станеш балерина или музикант, трябва да се трудиш всекидневно. Същото се отнася и за здравето. Затова като сме се запознали с първата (теоретичната)  част на книгата — със законите на живота, свързани със здравето, сега следва да си изясним какво да правим по- нататък.
Първо. Необходимо е всеки ден по два пъти да се из­пълняват 6-те правила на здравето. -; Започнете по малко и постепенно изпълнявайте пълния комплекс упражнения. Не казвайте нещо толкова нелепо като "Няма време". Винаги ще намерите време, за да търсите лекарства, знахари, екстрасенси, масажисти, спе­циалисти по мануална терапия. Или си мислите, че някой Ще бъде заинтересуван повече от вас за здравето ви? Всич­ки ние нямаме друг изход: или сами трябва да осигурим Здраве за себе си и за своите деца, или да изпаднем в не-чия зависимост, мислейки я за неизбежна.
Разбира се, можете да кажете: "Тази система е много   елитарна, на мене ми трябва нещо по-просто". Изборът  остава за вас. Но аз споделям само своя опит. Избрах тази Система за здраве, защото всички други помагат само временно. Всички лекуват, а Системата за здраве на Ниши дава методика на здравето. Тя е наука за здравето.
Уверена съм, че ако загубите време само за овладява­не на 6-те правила на здравето, след 2-3 седмици систе­мен труд ще се почувствате вече друг човек. Това е необ­ходимо на всички — и болни, и здрави: на първите, за да оздравеят, а на вторите — за да не боледуват никога.
Второ. Необходимо е да се храните правилно. Ще рече, да пиете по 2,5 — 3 литра вода; давайте на кожата си колкото е възможно повече вода, светлина и въздух, упот­ребявайте само енергетична, лесно усвоима и лесно отст­ранима от организма храна, усъвършенствайте разума си, натоварвайки съзнанието си с нова информация. Като проверявате нейната достоверност, въоръжавайте се със знания, умения и навици и ги предавайте на други.
Трето. Следете постоянно за чистотата на тялото и ду­шата си. Не забравяйте за 4-те главни съставки на наше­то здраве: 1) състояние на кожата, 2) състояние на хране­нето, 3) състояние на крайниците, 4) състояние на психи­ката.
Практически, с какво трябва да се започне? Преди всичко с очистването на организма.
Очистване
Прочистване на червата
Дълго време сме живели както дойде. Яли сме, пили сме, държали сме се не така, както трябва. Били сме ли­шени от необходимите човешки норми, често поради не­вежество, а не поради трудностите за тяхното осъществя­ване. Така сме натрупали в организма си много "мръсо­тия" — отрови, шлаки, отлагания. Много болести идват при нас с храната. Не се замисляме, че различните про­дукти изискват различно време за преработката си и за от­делянето на различни сокове. Хранейки се както дойде, с каквото дойде и когато дойде, ние натрупваме в дебелото черво непреработени части на продуктите, които се съби­рат с десетилетия в гънки-джобове. Човек носи със себе си от 8 до 25 кг такива екскрементни задръствания.
Можете ли да си представите какво става с тези про­дукти, "съхраняващи се" много години при температура 37°С.
Системата на дебелото черво отравя нашата кръв като всмуква газове, канцерогенни вещества, шлака, продукти на гниенето. Не можеш да построиш нови здрави клетки от такава кръв и няма да излекуваш старите клетки. Така заболява целият организъм — от червата до мозъка.
Постепенно попълващите се запушвания от изпра­жнения, превръщат дебелото черво в огромна неподвижна торба с отпадъци, която изтласква от местата им вътреш­ните органи, повдига диафрагмата — главният мускул, осигуряващ правилното дишане и работата на сърцето, при това диафрагмата се изключва от процеса на дишане (а следователно и от очистването). Рязко се намалява ра­ботата на белия дроб, изместват се черният дроб и бъбре­ците, намалява се подвижността на тънките черва, появя­ват се проблеми в пикочно-половата система (аденоми при мъжете и фиброми при жените). Особено страда дол­ната част на правото черво и отвърстието на задния про­ход: препълнените вени изпъкват с кръвенисти възли. С други думи, постоянно мръсното дебело черво е източник на много наши заболявания.
Изводът е съвсем прост, за да се избавим от болестите или да ги предотвратим, преди всичко трябва да се изве­де от организма всичко, което се е насъбрано в него като на сметище през годините на нашия неразумен живот.
Най-добрият начин е клизма по Уокър: пригответе 2-3 л преварена вода. Най-доброто време за очистването е 5-7 часа сутринта, може и вечерта. На 2 л вода добавете 1-2 супени лъжици ябълков оцет или лимонов сок, може да се разтвори и щипка лимонена киселина. Желателно е да се добави и чеснова вода. Приготвянето й не е сложно: счу­кайте скилидка чесън, залейте я със студена вода и раз­бъркайте, задължително прецедете и излейте водата в при­готвения разтвор с ябълковия оцет. Киселата среда е необходима за потискането на гнилостните микроби, при­състващи в чревния тракт, а чесновата вода — за потиска­нето на болестотворните микроби.
Приготвената по такъв начин вода налейте в Есмархов съд. Потопете края на шланга в слънчогледово олио. Очистителна клизма не бива да се прави с "круша"!
Провесете съда, така че да не се опъва шлангьт, кога­то вкарвате в себе си накрайника. Отпуснете се на колене на меко килимче. Заемете колянно-лакетно положение. По-точно — положение на колена и един лакът, тъй като втората ръка ще поддържа накрайника, въвеждайки го в задния проход.
Накрайникът да се въвежда бавно и внимателно, осо­бено при хемороиди. По-добре е даже да свалите наконечника, тъй като водата ще навлезе по-бързо. Вкарвайки накрайника, повдигнете таза, отпуснете главата ниско и започнете да дишате дълбоко, като си поемате въздух с кратко издишване през устатата. Направете седем корем­ни вдишвания и си починете. Колкото по-енергично вдишвате въздух, толкова по-бързо ще проникне цялото количество вода в правото черво.
Ако не е влязла всичката вода, а вие усещате болки в червата, затворете кранчето на шланга или го защипете с щипка, изправете се, без да изваждате накрайника от зад­ния проход, леко масажирайте корема си с движения на­горе, след това отново се отпуснете на колене и продъл­жете процедурата. Трябва да влезе цялата вода.
Когато водата в съда свърши, извадете накрайника, поставете в задния проход приготвената от по-рано гарни­тура, стегнете мускулите на прохода и се постарайте да за­държите водата за не по-малко от 7 минути. Болката или чувство на разпъване в корема успокоявайте с поглажда­не. Ако ви се отдаде, походете с въведената вода недалеч от тоалетната, или полежете по корем. Възможно е първи­ят път трудно да задържите водата дълго време. За да из­бегнете силното разпъване, се постарайте преди началото на клизмата да извършите естествена дефекация. Може да опитате да я предизвикате по изкуствен път, като поста­вите в задния проход свещичка "безакодил", предварително потопена в мед. Заедно с това може да употребите и друга свещичка — за хемороиди. На клозетната чиния ма­сажирайте корема, като прищипвате с пръсти червата. Ако се появи бълбукащ звук, значи цялата вода още не е из­лязла.
Никога не започвайте да правите клизма, ако нямате достатъчно време. Необходимо е да се вкара всичката во­да, без да се бърза. Недопустимо е поради недостиг на време, да се остави нещо в червата: останалата част от во­дата ще се абсорбира във фекалните маси и ще нанесе още по-голяма вреда.
Ако след процедурата почувствате празнота в корема и лекота на тялото — клизмата е била успешна.
Но ако усетите, че в червата има още много екскрементни маси, следва още един път да налеете вода в съда и да я въведете в себе си, за да отстраните от чер­вата всичко, което е останало.
При хроничен запек, преди голямата клизма трябва да се въведе 0,5 литра вода и веднага да се изпусне, за да се освободи правото черво. Това може да се повтори 2-3 пъ­ти. Сетне долейте в съда на Есмарх вода и направете пъл­на клизма, както е описано по-горе.
За доливането да се приготви преварена вода, охладе­на до 37°С.
Не отстъпвайте! Половинчатите мерки донасят само вреда!
Много практици съветват едновременно с клизмите, ежедневно в продължение на седмица-две, ако няма про­тивопоказания към чесъна (сърдечна патология, язва и т.н.), да се изяжда сутрин малка скилидка чесън на глад­но. Дъвчете я колкото се може по-дълго или я смучете, за да се смеси със слюнката. След това преглътнете. Който не може да дъвче, да счука на ситно скилидката или да я настърже със ситно ренде и подържи в устата, събирайки колкото може повече слюнка.
След приема на чесън следва да не закусвате по-рано от 1 час!
Същото се прави и вечер: изяжте чесъна 2 часа след последния вечерен прием на храна и повече не пийте и не яжте нищо. Тази мярка се предлага за унищожаването на гнилостните бактерии в организма, които ни отравят с продуктите от своята жизнена дейност.
След лечение в продължение на 1-2 седмици се прек­ратява процесът на ферментация в стомашно-чревния път и подуването на дебелото черво.
Също така може да използвате и настойка от чесън с лимон, за което вече говорихме.
Предупреждение! След приема на чесъна независимо от начина, по който е приготвен, може да се появи болка в стомаха. Неприятно е, но не е опасно. Необходимо е да се потърпи няколко дни. Лечението е започнало! След унищожаването на бактериите, няма да чувствате болки.
Може да се появи чувство за стомашни киселини, тъй като лигавицата постепенно се възстановява до нормално състояние. Стомашните киселини могат да се премахнат като един-два пъти на ден преди хранене изпивате по две супени лъжици прясно приготвен картофен сок: настъргвате два картофа на ситно ренде, изцеждате ги през мар­ля и го изпивате. По такъв начин се неутрализира всяка киселинност.
Започнете да следите храненето си още от първия ден на очистването.
Основното правило е: не смесвайте белтъчините и въг­лехидратите (схемата за съчетанията на продуктите виж в "Приложение").
Първа седмица. Правете всекидневно такива клизми. Изпълнявайте 6-те правила на здравето по Системата Ни­ши. Храната е естествена.
Втора седмица. Правете клизми през ден. Чесън може и да се приема, и да не се приема. Хранене със сурови продукти. Шестте правила на здравето — 2 пъти на ден.
Трета седмица. Клизми през два дни. Чесън не се яде. Природно хранене. Шестте правила за здраве по Ниши.
Четвърта седмица. Клизми през 3 дни. Естествено хранене. Шестте правила за здравето по Ниши.
Пета седмица и после цял живот: клизми един път в седмицата. Желателно заедно с прием на чесън сутрин и вечер. Храненето е същото. Изпълнявайте Шестте прави­ла за здравето по системата на Ниши.
Невъзможно е очистването на другите органи, без пълното очистване на стомашно-чревния тракт.
Последното да се прави 1-2 пъти в годината: преди началото на пролетно-летния и в началото на есенно-зимния сезон.
Тези, които имат камъни в жлъчния мехур е по-добре да започнат с очистване на червата. Те трябва да изяждат по четири лимона на ден, ситно настъргани на ренде и подправени с мед или плодова захар, в продължение на 1,5 месеца, а също и да преминат на очистителната диета на Бирхер-Бенер, или изключително на сурова храна (виж "Приложение").
Очистване на червата с помощта на суроватка и сода. Вместо вода за клизма пригответе 2 л суроватка, като до­бавите на 1 л суроватка 1 супена лъжица сода за хляб и разбъркате. Не се плашете от пяната. Въвеждайте я! Клизмата очиства прекрасно. В нея може да добавите, ако ис­кате и чеснова вода. Такава клизма, прилагана поне един път на седмицата, ще донесе голяма полза на кожата ви.
В случай че е невъзможно да се очистят червата ви с помощта на клизми, може да провеждате един път в сед­мицата по-слабо разтоварване на червата.
Първи ден: на гладно — очистителна клизма; 1 час преди ядене изпийте 50 г настойка от лимон и чесън. Ни­що не приемайте през деня, освен кефир (други киселомлечни продукти не са подходящи). Трябва да се изпи­ва до 2 л кефир (може да се намали до 1,5 л). Пийте съ­що и вода. Заедно с кефира, яжте пресни домати, не повече от 200 г, във вид на прясно приготвен доматен сок. Не яжте нищо друго. Кефирът не бива да е престоял^ по­вече от 24 часа.
Втори ден: очистителна клизма на гладно. Изпийте 50 г настойка от лимон и чесън. През деня пийте прясно приготвен ябълков сок (или смес от зеленчукови сокове — зелев, от моркови, картофи, краставички, доматен). Сокът от цвекло да престои около 2 часа преди консумация в хладилника, за да се отделят летливите вещества.
Трети ден: Изпийте на гладно настойка от лимон и чесън (50 г). След 1 час — лека закуска. Разделно хранене — или плодове, или зеленчуци. Нищо повече. Изпивайте до 3 л вода.
Такова очистване може да се прави 2 пъти в месеца.
Шестте правила за здраве по Системата Ниши следва да се превърнат във ваш начин на живот.
В случай че е необходимо спешно почистване на чер­ния дроб, ви съветвам, заедно с него, да проведете и след­ния цикъл.
Прочистване на черния дроб или сондиране
Приготвяне на запарката. Направете 0,5 л запарка от шипки (3 супени лъжици плод) от вечерта и я поставете в термос. На сутринта налейте гореща запарка от шипки в чаша с 3 супени лъжици ксилит[1] или сорбит[2], разбъркай­те я и я изпийте наведнъж. На равни интервали през 20 минути изпийте и останалата част от термоса (без ксилит или сорбит). След 45 минути — закуска: най-добре е соч­ни плодове или зеленчуци, орехи, а също и запарка от листата на малини, касис или шипка. Може да изядете парченце изсушен хляб. Между всеки прием на течност и храна се движете активно (стремете се да бъдете по-близо до тоалетната!).
Това го повтаряйте 6 пъти през 2 дни на 3-я (напри­мер петък, понеделник, четвъртък, неделя, сряда, събота). По-нататък може да провеждате такова очистване на въз­лите на черния дроб 1 път на седмица. Така се очистват лимфните възли на черния дроб, което влияе положител­но на състоянието на целия организъм.
Много хора мислят, че е неприлично да очистват чер­вата си с клизми, въпреки че носят в себе си няколко килограма фекална гниеща маса, вкаменени затлачвания, които не могат да се сравнят и със съдържанието на кана­лизацията.
На първо място, е необходимо да осъзнаете вредата, която екскрементните отпадъци причиняват на вашия ор­ганизъм, второ — силно да желаете да очистите себе си "отвътре" и трето — стриктно да спазвате всички правила на процедурите, за да не си навредите.
Първоначално са възможни обостряния от различен характер. Спомнете си какво става вкъщи, когато започва ремонт. Само че го правите съзнателно, защото знаете, че ви чака чистота, красота, здраве, удоволствие. Същото ста­ва и във вашия организъм. Вие започвате съзнателно ре­монт на "жилището", в което живее душата ви. Само в чистата ваза и в чистата вода, цветята живеят дълго. Ваша­та душа ще разцъфти само тогава, когато всяка клетка на организма бъде очистена и обновена и започне да се оросява със здрава, чиста кръв. Кръвта може да оздравее, ако се погрижите за чистотата на пътищата — съдовете, по ко­ито тя ще потече, носейки на всяка клетка градивни мате­риали, извозвайки по други пътища целия "боклук", кой­то се образува всекидневно при обмяната на веществата.
Затова не се страхувайте от усложненията. Те не са та­ка мъчителни като болестите и преминават бързо. Бъдете търпеливи и упорити, бъдете стопанин на своето тяло, сто­мах, навици и упорито се домогвайте до поставената цел.
По-долу е изложена старинна рецепта за очистване, предназначена за най-настойчивите — тези които желаят да бъдат "стерилно чисти". С нейна помощ ще прочисти­те всички ъгълчета на тялото си. Солевите отлагания на ставите, пясъкът, камъните на черния дроб, на бъбреците, на слезката, на задстомашната жлеза, на лимфата — всич­ко ще бъде изведено от вашия организъм.
Очистване от солевите отлагания
Приготвяне на сок от ряпа. Добре измита и необелена черна ряпа поставете в дезинфектциращ разтвор на манган и йодинол за 15 до 30 минути. Изплакнете с течаща вода. Настържете я и изстискайте сока. Съхранявайте го в плътно покрит съд и само в хладилник!
Сокът от ряпа се приема в удобно време, независимо от режима на хранене, 3 пъти на ден по 30 г (не повече!). Увеличаването на тази норма може да предизвика опасни последствия в организма. Приготвеният от 10 кг ряпа сок трябва да го изпиете без прекъсване. През този период е необходимо да изключите от храната маслото, мазните храни, месото, нишестето и яйцата. Яжте само натурални продукти.
В началото на такова очистване могат да възникнат болкови усещания, понякога доста силни. Не се плашете, не се захващайте за лекарствата, не прекъсвайте започна­тата работа. Това е нормално протичане на процеса на очистване. Сетне ще изчезнат без следа най-жестоките, неизлечими, според медиците, болести.
Съществуват и други методи за очистване на отделни­те органи. Те са изложени в много лечебни наръчници, в изследванията на Н. Семьонова и Г. Малахов и др.
Основната мисъл, заложена в Системата за здраве на Ниши е оздравяването на целия организъм изведнъж. Ме­тодът за очистване на червата по Уокър, изложен по-горе, прекрасно допълва Системата за здраве на Ниши, тъй ка­то от бързо очистване се нуждаят много възрастни хора, чийто сили и обменни процеси са отслабени.
Ако изключите от порциона си варената храна, в ор­ганизма ви няма да се натрупват соли. Именно варената храна предизвиква отлагането им. А както е известно от изследванията на К. Ниши, оксаловите соли се разтварят само с оксалова киселина, която се образува в организма при преработването на суровите плодове и зеленчуци. Обаче не всички могат да преминат на хранене със су­рова храна. Затова е и полезна следващата рецепта.
Отвара от дафинови листа. 5 г наситнени дафинови листа се заливат с гореща вода (300 мл) и се варят 5 мину­ти на слаб огън. След това направо от огъня, водата с лис­тата се поставя да престои в термос 4 часа. Прецежда се и се изпива на малки глътки, като се разпределя цялото количество за 12 часа (не се пие веднага — може да предиз­вика кръвотечение). Тази процедура се повтаря след 3 дни. По възможност се взима вана с овесена слама, трина или клончета от иглолистни дървета и магнезиева сол.
През всичките дни на приемането на отварата от дафиновите листа, ежедневно се очиствате с клизми, про­веждате контрастни водни и въздушни бани и изпълнява­те 6-те правила на здравето по Системата на Ниши 2 пъ­ти дневно.
След 3 дни правите прекъсване за 1 седмица. После се повтаря процедурата още веднъж в продължение на още 3 дни. Но баните, 6-те правила за здраве и природното хра­нене са без прекъсване. В случаи на запек да се правят клизми и в периода на прекъсване на лечението.
През първата година ставите трябва да се очистват 1 път на 3 месеца, по-късно 1 път в годината след очиства­нето на червата и черния дроб (със сорбита, шипки или по Семьонова).
Очистване на бъбреците
Природното хранене, пиенето на вода и изпълняване­то на 6-те правила за здраве също благоприятстват очист­ването на бъбреците.
Комплект от лекарствени растения. Смесват се 50 г стръкове и цветове от риган, обикновена пача трева, ма­щерка, птиче просо, маточина, градински чай, жълт кан­тарион и 2 супени лъжици от сместа се заливат с чаша вряла вода. Пие се като чай (престоява 6-10 минути) по 1/2 или 1/3 чаша, с мед по няколко пъти на ден (най-добре между часовете на ядене). Цялата смес се разделя за 7 дни. Всекидневно се сварява по 1/7 част от общото коли­чество. На седмия ден, 30 минути преди закуска, в 100 мл от изстудената запарка се добавят 5 капки масло от бяла ела, разбърква се и се изпива през сламка (боровото мас­ло разрушава емайла на зъбите). Процедурата се повтаря преди обед и вечеря в продължение на 5 дни. Пясъкът и камъните, "залепени" от боровото масло в парчета с кафяв или тъмночервен цвят, попадат в урината, затова ако очистването е успешно, последната силно потъмнява през този период.
Сезонни методи за очистване на бъбреците. Яжте цяла седмица само диня и пийте настойка от черен сухар (су­хар от черен хляб). При чувство на силен глад може два пъти на ден да изяждате неголямо количество салата от настъргани моркови, бяла ряпа, тиква, като добавяте в са­латата кашица от сухарите. Сдъвквайте хубаво всичко. Зърнените храни и хлябът да се консумират внимателно, тъй като образуват слуз в организма.
С такова очистване на бъбреците могат да се ограни­чат тези, които са уверени, че бъбреците им са здрави. Ако бъбреците са болни, е необходимо да се изпълняват следните препоръки.
В продължение на 1 месец пийте запарка от мечо грозде: 1 супена лъжица стръкове се залива с 1 чаша вряла вода и се държи 15 минути на парна баня. Приема се по 2 супени лъжици 20 минути преди ядене 3 пъти на ден.
Включете в порциона си овесен кисел: взима се овес с обвивките, измива се хубаво, поставя се в термос, като се залива с вряла вода и се оставя за 3 до 12 часа. След това набъбналият овес, както е горещ, се прекарва през сито или марля, опъната върху решетъчна лъжица. Получава се лепкава маса. Употребява се сутрин като закуска, без сол и захар. През деня се хранете строго енергетично (зеленчуци, плодове, настойки, прясно приготвени сокове, ядки). За десерт може да си вземете 1 чаена лъжичка мед.
Очистване на лимфата
Този метод, препоръчан от д-р Уокър, за съжаление не е достъпен за всички, поради това, че е скъп.
Очистването на лимфата, както и всеки друг орган, може да се проведе само след очистването на червата. Съ­що така съветват непременно и спазване на 6-те правила за здраве.
Първи начин. Един-два дни преди очистването на лимфата поставете в пластмасов съд непреварена вода, (желателно е изворна или механично пречистена), похлу­пете я плътно и я сложете в хладилник или на студено (не бива да има месо до нея). Когато водата замръзне, я вне­сете на топло, внимателно отлейте разтопената вода, за да не излеете утайките. Необходими са ви 2 л разтопена во­да (може да се приготви за няколко приема).
Първи ден: Пригответе 900 мл сок от пресен грейп­фрут, 900 мл сок от пресни портокали, 200 мл лимонов сок. Смесете всичко, като добавите 2 л размразена вода.
Сутринта на гладно направете клизма от 2 литра вода с 2 супени лъжици ябълков оцет. След това изпийте 100 мл вода, с разтворена в нея глауберова сол. Веднага взе­мете горещ душ и хубаво се загрейте. Изпийте 20G мл от приготвената смес. Моментално ще започнете да се поти­те, ще се появят позиви за изпразване на червата, може да имате разстройство. По-нататък приемайте по 100 мл от сместа на всеки 30 минути, докато не бъдат изпити всич­ките 4 литра смес.
Втори ден: Сутринта направете клизма. По-нататък повторете всичко както през първия ден.
Трети ден;, клизма и всичко както през първия и вто­рия ден.
Процедурата може да се извършва 1 път годишно.
Втори начин.
Първи ден: сутринта направете клизма; спазвайте енер­гетична диета по Бирхер-Бенер (виж Приложение). През деня изпивате сока на 1 лимон, заедно с добре запарената настъргана кора (сокът не се загрява), смесен с плодова захар или мед.
Втори ден: същото, но 2 лимона
Трети ден: 3 лимона, на четвъртия ден — 4 лимона, на петия ден — 5 лимона и т.н. до 15 лимона на ден. След това в обратен ред, т.е. всеки ден по един лимон по-мал­ко. За 1 месец се разтварят всички отлагания, изхвърля се шлаката, очиства се лимфата, кръвта се насища с вита­мини.
Трети начин: Необходими са 2 кг лимони, с кората, но без семките, 2 кг червено цвекло (тъмночервено), което да се приготви най-напред и да се постави в плътно пок­рит съд в хладилника за 3-4 часа; 2 кг моркови; 2 кг нар (приготвя се сок), мед (без да се загрява); 2 кг плодчета от клюква. Изстискайте сока (от всеки вид продукт поотдел­но) и смесете всичко. Съхранявайте в хладилник или във фризер.
От сместа се пие по 50 мл на гладно, като се разреж­да с 50 мл топла вода. Пие се 10 дни подред, след това 5 дни прекъсване, след прекъсването отново се пие 10 дни с петдневно прекъсване и т.н. до края. Държи се в хладил­ника в стъклен съд с плътно прилепнал капак.
Очистване на кръвоносните съдове
Методът за очистване на съдовете с използване на че­сън е известен отдавна. Той действа положително на ор­ганизма, като отнема от тях плаките, прави ги еластични и свиваеми, в резултат на което се излекуват съдовите за­болявания, изчезва атеросклерозата, намалява се вероят­ността за инфаркт, парализи, главоболие, подобрява се зрението, слухът, намаляват и изчезват варикозните вени по краката. Организмът се обновява и подмладява. Проце­дурата се провежда не по-често от един път на 3-6 годи­ни.
Настойката се приготвя през есента, когато чесънът току-що е узрял и се приема до февруари, докато чесънът още е свеж.
Приготвяне на настойка от чесън. 350 г подбран и очистен чесън се счуква на "кашица", най-добре в дърве­но хаванче. Кашицата се поставя в стъклен съд, покрива се с капак и тъмно парче плат, за да престои. От тази ма­са се взимат 200 г, течната част, налива се в половин лит-ров съд и се залива с 200 г чист медицински спирт. Кате­горично не са допустими заместители на спирта. Покрит плътно, съдът се поставя на хладно място, но не в хладил­ник, покрива се с друг съд като с калпак и се оставя за 10 дни. След изтичането на този срок, масата се прецежда през плътна ленена тъкан, отцедената течност се поставя отново под калпак за още 2-3 дни. Средството вече е го­тово за употреба.
Лечението се провежда по следната схема:
Закуска   Обяд    Вечеря


Първи ден
1 капка
2 капки
3 капки
Втори ден
4 капки
5 капки
6 капки
Трети ден
7 капки
8 капки
9 капки
Четвърти ден
10 капки
11 капки
12 капки
Пети ден
13 капки
14 капки
15 капки
Шести ден
15 капки
16 капки
17 капки
Седми ден
18 капки
19 капки
20 капки
Осми ден
21 капки
22 капки
23 капки
Девети ден
24 капки
25 капки
25 капки
Десети ден
25 капки
25 капки
25 капки


По-нататък се взимат по 25 капки 3 пъти на ден, до­като свърши настойката. Не трябва да се спира рязко, най-добре е дозата да се намалява постепенно, по 1 капка на всеки прием, или да се приема по схема — след като броят на капките стигне до 15, се върнете назад и повто­рете цикъла отново.
Независимо от количеството, капвайте капките в 50 мл студен киселомлечен продукт (кефир, суроватка и др.). Чесновата настойка да се залее с вода, чието количество да бъде 3 пъти повече. Преди да излезете от дома си, не забравяйте да вземете със себе си плътно затваряща се бу-тилчица с 50 мл от млечния продукт и съответното коли­чество капки от настойката.
Това средство трябва да се прилага един път на 5 го-дини.
Запарка за прочистване на кръвоносните съдове. Смес­ват се 4 вида лекарствени растения — лайка, жълт смил, бял равнец, брезови пъпки по 100 грама. Десертна лъжич­ка от сместа се запарва с вряща вода и се държи на водна баня 6-15 минути. Пие се по 3 пъти на ден, 30 минути преди ядене, докато бъде използвана цялата смес. Способ­ства за очистването и най-добро функциониране на черния дроб, бъбреците, съдовете, стомаха, подобрява обмя­ната на веществата.
Очистване на кожата
Метод на свещеник Кнайп или загръщане с "испански плащ". "Испанският плащ" се прави от дебело, грубо ле­нено платно, като се ушива широка блуза с ръкави, която се загръща отпред (като кимоно). Тази "риза" се натопява в студена или топла вода, изстисква се и се загръщате с нея. Пациентът се поставя върху одеяло и се увива, та­ка че да се прекрати достъпът на въздух, а отгоре се пок­рива с пухена завивка. Понякога се употребява уплътни­тел от навосъчена хартия — полупрозрачна хартия за прекопирване или чертане, но в никакъв случай не от полиетилен или мушама за маса. Обличането и загръща-нето в ризата става бързо. Продължителността на проце­дурата е 1,5-2 часа.
За да се убедите в ефекта на такова увиване, достатъч­но е да се погледне водата, с която след всяко "обвиване" се пропива "плащът": тя съдържа огромно количество вредни вещества и слуз, излизащи от организма заедно с потта.
Разбираемо е, защо това увиване действа така благоп­риятно на телесната температура и общото състояние на човек. То има много добро действие при общо катарално състояние, треска, подагра, ставен ревматизъм.
Ако "плащът"се натопи в отвара от трина или от бо­рови клончета, той може да излекува болки в ставите, пикочокаменна болест и др.
Много практици смятат тази процедура за задължи­телна при лечението както на възрастни, така и на деца.
И така, вие започвате да изработвате нови, здравни навици. Желая ви успех! Не се отчайвайте, крачка по крачка ще овладеете пътя.

Лечение
Да си спомним от какво боледуваме. Вече знаем, че всяко нарушение в хармоничната работа на нашите клет­ки, органи и системи, нарушава целостта на цялата био-енергетична система — нашия организъм. Причините са много.
Гръбначният ни стълб е приел вертикално положение, прешлените са се раздвижили, притеглили съдове и нерви, идващи от мозъка към органите, започнала е инервация — първата стъпка в патологичната верига: инервация, раздразнение, възпаление, разязвяване, уплътнение, туморообразуване. Значи трябва постоянно да се следи за стойката, колкото може по-често да се наместват разместванията. Как? Отново да си спомним за 6-те правила на здравето — наш постоянен спътник. Само те могат да ви избавят от всички неприятности. Ако още не ги следвате — започнете незабавно!
Обличаме се топло и често в тъкани, лошо пропускащи въздуха — найлон, перлон и др. При това, кожата, нашият орган за очистване, отделяне, дишане, приемник на звукови, светлинни, тактилни вълни, светлина, газ, вода се изхабява. Как можем да се надяваме в такъв случай на правилното функциониране на другите органи? И отново на помощ идват б-те правила на здравето, въздушните бани, контрастните водни процедури.
Без да знаем какво правим, отровихме с химия почвата, въздуха, водата, построихме лошо осветени и недостатъчно вентилирани сгради, храним се с варена храна, заставяйки нашите клетки да гладуват и създаваме болни клетки, органи и системи, способни да родят само болно потомство, т.е. ние самите формираме наследствени бо­лести.
Създадохме такъв неразумен свят, в който повечето от хората не могат да удовлетворят своите най-насъщни потребности. Това води до уродливото им прераждане, отразява се на психиката, идеологията, поведението на отделните индивиди. В най-добрия случай се стига до емоционален срив, стресови състояния, депресии, а в най-лошия — към агресия, престъпна дейност, заплаха за света, живота на човек и неговото бъдеще.
За съжаление невежеството е довело нещата дотам, че твърде много хора преживяват на нивото на растенията и животните, като не осъзнават положението и степента на деградацията си.
Всички тези причини и техните последици имат раз­лични прояви и се класифицират като физически, нравс­твени или духовни болести.
Как да се избегнат болестите — физическите страда­ния, психичните сривове, нравствените извращения, ду­ховната деградация? Тези въпроси са вълнували и вълну­ват много светли умове на човечеството и намират отго­вор в Системата за здраве на Ниши — наука за здравето на човека, наука за неговото физическо, психично, нрав­ствено и духовно обновление.
Как да победим болестите
За да се победи която и да е болест, трябва да се отк­рие причината за възникването й.
Когато мислят, че болестите са обусловени по наслед­ственост или са резултат от нахлуването в организма на микроорганизми — в това има само известно количество истина. Но е известно, че здравата клетка е защитена доб­ре и ние живеем съвместно с много болестотворни орга­низми в достатъчна неприкосновеност, докато клетките ни са пълни с енергия, т.е. със здраве. А те ще бъдат здрави, ако ние се храним правилно, кръвта ни е чиста и зд­рава и всичките ни системи работят изправно.
Болестта не се прокрадва неочаквано. Преди вредни­те бацили да започнат да атакуват нашия организъм, да се размножават и да разрушават, те трябва да проникнат в клетката. Да се притечем на помощ на клетката е наше за­дължение.
Първи начин: да се увеличи употребата на течности с кисела реакция (това е преди всичко водата с добро качес­тво; храната да бъде заменена с напитки — вода със сок от киюква, ябълки или грозде). Отдавна е известно, че кисе­лината разводнява кръвта и плазмата, поддържа ги в теч­но състояние, докато алкалните продукти за хранене сгъс­тяват плазмата и забавят циркулацията на кръвта.
Втори начин: да се усили дейността на червата по пъ­тя на очистването (клизми, приемане на слабителни), а също и чрез сурова храна.
Трети начин: да се стимулира изпотяването (контраст­ни бани, загръщане или обтриване, чай от малини, липов цвят, мед).
Четвърти начин: да се създаде равновесие в работата на всички системи. Затова способства изпълнението на 6-те правила на здравето.
Последните са предназначени за хора с нормално зд­раве. Затова тези, които са слаби или болни, следва да из­берат от изложения по-долу списък този вид лечение и те­зи упражнения, които са най-ефективни за тях, а след ка­то укрепнат, да пристъпят към 6-те правила на Системата за здраве на Ниши.
Лечение чрез дъвчене.
Поправяне на стойката.
Лечение с внушение.
Лечение с въображение.
Лечение чрез гладуване.
Диетично лечение — лечение чрез консумация на сурова храна.
Лечение с ябълков оцет.
Лечението чрез дъвчене се препоръчва на тези, които имат нарушения в стомашно-чревната функция. Човек, при който стомахът работи както трябва и е отлично очис­тен, рядко се разболява. През първите шест месеца на ле­чението да се правят по 50 сдъвквания на всяка хапка хра­на от тези, които имат нарушения на стомашно-чревния канал, през следващите 3 месеца — 25 сдъвквания и т.н. Т.е. за една година постепенно да се намали количество­то на дъвкателните движения до нормата. За целите на очистването да се изпива 1 път в седмицата 30-50 г магне­зиев сулфат с непреварена вода.
Поправяне на стойката. Този, който се занимава със Системата за здраве на Ниши, има възможност за корек­ция на стойката си, даже по време на сън, когато лежи правилно на твърдо легло с твърда възглавница под ший-ните прешлени.
Необходимо е непрекъснато да следите стойката си. Представете си, че на гърба, между плещите ни е поставе­на линийка, чиито краища завършват до дясната и лява плешка. Отклонете мислено назад плещите, като докосва­те с лявата и дясна страна въображаемата "линийка". Спомняйте си за нея по-често през деня, докато се нами­рате във вертикално положение.
Лечение с внушение. Как се постига внушението?
Подсъзнанието приема за истина, многократно и убе­дително повторената постановката (при това не бива да се отвличате, необходимо е да сте добре съсредоточени вър­ху мислите, които се готвите да си внушите). Внушавана­та постановка се утаява в подсъзнанието и даже и да ви се струва, че сте забравили за нея, рано или късно в една или друга форма, тя ще се появи. И така, вие следва да зало­жите в мозъка си мисълта, че вашето здраве, младост, ду­ховни сили са ви подвластни, а удължаването на актив­ното дълголетие и всичко, за което мечтаете, трябва да се случи.
Системата за здраве на Ниши включва в това лечение петото правило (лечението с мануален контакт в упражне­нието "Събиране на ходила и длани") и последното шес­то правило (гръбно-коремни упражнения или упражнени­ето за гръб и корем). Постоянно си внушавайте, че всяка клетка от вашия организъм се обновява, кръвта става чиста и свежа, здрава, жлезите с вътрешна секреция и отдел­ните органи (особено болните) функционират отлично, всички процеси в организма протичат забележително и т.н. Формулирайте го в едно изречение и го повтаряйте, когато изпълнявате 6-то правило на Системата за здраве на Ниши, в транспортните средства, преди сън и много скоро ще усетите резултатите — всичко, което си внуша­вате, ще започне да се проявява.
Благодарение на висшето развитие на духовната дар­ба, с която природата е надарила човека, внушението и въображението играят голяма роля за здравето и лече­нията.
Лечение с въображение. Въобразявайте си тези измене­ния в организма, които искате в действителност да придо­биете. Мисленият образ да бъде отчетлив и ярък. Ако та­къв образ се извиква с усилия на волята в определено вре­ме, той е силно застъпен в подсъзнанието. Тогава подсъзнанието може да даде команда на съответните орга­ни и тъкани. Колкото по-ясен е образът, толкова по-скоро ще настъпи обновлението. А резултатите могат да бъ­дат поразителни.
Когато бях малка, нараних крака си и започна заразяване. Чер­вената линия на възпалението се покачваше нагоре и заплашваше слабините. Беше военно време, лекарства нямаше. Местният лекар като гледаше крака ми клатеше глава и казваше: "Ако стигне до ко­ляното ще трябва да се ампутира." Бях на 10 години. Помислих си: "За нищо на света не ще допусна това." Всеки ден, събрала цялата си сила, гледах покачващата се червенина и й говорех: "Спускай се! Надолу! Веднага надолу!" И какво мислите? Червенината започна да се спуска и постепенно възпалението изчезна. Работата не бе в ле­карствата. Лекарства нямаше. Тя беше в дейността на мозъка. Тога­ва станалото ми се стори чудо. Нали червенината ми се подчини. Оказва се, че това е естествената дейност на целебните сили на ор­ганизма.
Разбира се, могат да се желаят само реалните проме­ни. Ако вие пожелаете да измените формата на носа си или да намалите ръста си, това няма да стане. Но при зд­равословен начин на живот, организмът е способен да се обновява, здравето да се подобрява, младостта и жизнените сили да се възвръщат. Затова ви съветвам, когато ще правите упражненията по Системата за здраве на Ниши (особено 5-то и 6-то) си повтаряйте, че ставате по-млад, по-здрав, че самочувствието ви се подобрява и сте способ­ни да достигнете желаното. Резултатите ще се появят не­забавно.
Врачки, гадателки, шамани, предсказатели и тям подобни, се опитват да изземат дейността на нашето свръхсъзнание. Не им се предоверявайте, иначе можете да попаднете лесно в положението на голия крал от приказ­ката на Андерсен и само ще загубите време.
Имате всичко необходимо, за да работи мозъкът ви за вас, и то с много по-голяма продуктивност, отколкото който и да е, тъй като това е вашият мозък. Той е създа­ден лично за вас и е призван да работи за вашето благо.
Лечение чрез гладуване. Най-съзидателният процес в човешкия организъм е храносмилателният. Но в същото време той притежава и най-разрушителните фактори, пре­дизвикващи запек, а значи и натрупване на фекални маси в организма. За ликвидирането им, за очистването на ор­ганизма и преустройството му (повишаването на крайно понижената обмяна на веществата) най-ефективен способ е временното преустановяване на храносмилателния про­цес, с изключение на приемането на вода, или отказ от хранене в продължение на 10 и повече дни.
С изключение на онези, които изпълняват Системата за здраве на Ниши, всеки човек може с успех да се въз­ползва от лечението чрез гладуване. Поне един път в жи­вота (но колкото се може по-рано).
Лечението чрез гладуване в една или друга форма се е възприемало от древни времена като панацея и таен ключ за възстановяване на здравето, но приложението му крие различни опасности, ако не се вземат предпазни мерки.
За да се получи най-успешният резултат и мъжете, и жените да провеждат лечение чрез гладуване 5 пъти в го­дината.
При мъжете, когато е за първи път, лечението чрез гладуване да продължи 3 дни, за втори — 5 дни и както следва — 7, отново 7 и по 7 дни съответно за всеки курс на гладуване, а при жените — 2 дни първия път, 4 дни — втория и 6, след това 8 и после по 8 дни съответно за все­ки от останалите курсове.
Задължително трябва да се съблюдава интервал от 40 до 60 дни между курсовете, за да може организмът да се стабилизира от непосредственото действие на продължи­телното гладуване и се подготви за следващия курс.
След успешното прилагане на първичния кратък пе­риод на гладуване, някои хора се съмняват често дали да продължат гладуването 7-8 дни, страхувайки се, че такъв продължителен курс на лечение ще се отрази неблагопри­ятно на тяхното здраве. Подобни опасения са абсолютно безпочвени, те трябва да се разсейват чрез внушение. Ако това е невъзможно, първичният курс на двудневно гладу­ване може да бъде повторен ползотворно само един път, преди да се подложим на по-продължителен курс.
В случай че желаният резултат е постигнат с провеж­дането само на първите 2 курса на лечението чрез гладу­ване, при отказване от останалите 3 курса (т.е. всичко 5), такива гладувания (2-4 дни при мъжете и 3-5 при жените) могат да бъдат повторени след 2 или 3 години. След про­веждане курса на лечение при подходящо ръководство, гладуването освобождава червата от натрупването, нама­лява дневната сънливост, изостря умствените способнос­ти.
Следва да се каже, че почти всички постещи, не гово­ря за онези, при които постът става по религиозни причини, през тези дни се излекуват от своите болести. Моят съвет към тях е: продължавайте нататък и успоред­но с гладуването се придържайте към Системата за здраве на Ниши, за да се стабилизират получените резултати за дълго време.
Но Ниши никога не е смятал, че лечението чрез гла­дуване е панацея, макар да е уверен, че то може да побе­ди много сериозни болести като гастроентерит, диспеп-сия, запек, уплътнения в черния дроб, увеличението му, хепатит, апендицит; болести на кръвообращението — рев­матизъм, подагра, астма, високо кръвно налягане, затлъс­тяване, артрит, диабет, воднянка, ишиас; нервни болести — слабост, безсъние, епилепсия, мигрена, обща парализа, главоболие; респираторни (дихателни) заболявания — плеврит, туберкулоза, пневмония, бронхит, базедова болест; други болести — малария, тонзилит, тиф, варикозно разширение на съдовете, болести на ушите, рак, менингит, аденоми и даже парализа на двигателни нерви, венерически болести, хронично повръщане, цистити, болести на правото черво, херния, жлъчно-каменна болест, болести на бъбреците, екзема, възпаление на щитовидната жлеза, злокачествен грип, катар, простуди.
И все пак Ниши нееднократно е подчертавал, че ле­чението чрез гладуване е предназначено по-скоро за про­филактика, отколкото за лекуване, въпреки че смятал гладуването за най-добрия лечебен метод при различни видо­ве физически болести. Все пак лечението чрез гладуване има уязвима страна — възможност за възникване на чрев­на непроходимост. Затова такъв вид терапия не може да бъде препоръчана на всички и всеки.
За да отстрани този сериозен недостатък, Ниши про­вел върху себе си необходимите опити, докато не получил твърде забележителни резултати, които нарекъл диета, ос­нована на желе от агар-агар. При провеждането на въпросното диетично лечение възможността за възниква­не на чревна непроходимост практически е изключена, като при това достойнствата на този терапевтичен метод не се намаляват.
Лечение с ябълков оцет. Между натрия и калия се из­вършва постоянно "съревнование" за снабдяване на орга­низма с течност. Когато превесът е на страната на натрия —    течността напуска пределите на клетката, щом е на страната на калия — течността постъпва в клетките на тялото. Увеличаването употребата на натрий във вид на готварска сол стимулира загубата на калий. Това е недопустимо, тъй като калият е единственият минерален елемент, необходим за поддържане на нормалното състояние на нервната система. Затова всеки трябва да се научи да регулира в организма си баланса между натрий и калий.
След ядене или заедно със зеленчуците е полезно да се вземат по 1-2 чаени лъжички мед, който представлява целият набор от микроелементи, необходими на организ­ма. Сместа от 1 чаена лъжичка мед и 1 чаена лъжичка ябълков оцет стимулира обменните процеси. Ябълковият оцет съдържа влизащите в състава на ябълките микроеле­менти — калий, калций, магнезий, желязо и др.
Американският лекар Д. Джарвис предлага ябълко­вият оцет да се употребява и като лечебно средство при различни заболявания — възпаление на горните дихател­ни пътища, нарушение на обменните процеси, хиперто­ния. Ето няколко негови рецепти.
Кожно язриване (импетиго). Намокря се пръстът с не-разреден оцет и се прокарва по пораженията на кожата 6 пъти на ден (от сутринта до вечерта). Импетигото изчезва за 2-4 дни. Лечението продължава 2 седмици.
Кожни лишеи (трихофития). Неразреден ябълков оцет се нанася на поразените участъци на кожата 7 пъти в про­дължение на целия ден. Ябълковият оцет е прекрасно антисептично средство.
Варикозни вени. Излива се от бутилката ябълков оцет и се разтрива областта на варикозното разширение на ве­ните (през нощта и на сутринта) с цел тяхното свиване. Заедно с разтриването 2 пъти се изпиват по 2 чаени лъ­жички оцет, разредени с чаша вода.
Рани от изгаряне. Обгорената повърхност на кожата се обработва с неразреден ябълков оцет. Премахва парещата болка и болезненото усещане.
Нощно изпотяване. Може да се предотврати, като кожата се обтрива с ябълков оцет.
Парене на кожата, причинено от ухапвания от насеко­ми, комари, москити. Приготвя се смес от равни части ябълков оцет и вода. Намазва се поразената повърхност и се оставя кожата да изсъхне. Сместа се прилага често.
Болки в краката и куцане. Разбива се жълтък от яйце с 1 чаена лъжичка терпентин и 1 супена лъжица ябълков оцет. Сместа се втрива постепенно в кожата. Болката на­малява.
Затлъстяване. Човешкото тегло се определя по раз­лични начини. Народната медицина предлага следното: обиколката на ръката в основата на китката, умножена по 2, да е равна на обиколката на долната част на шията. А последната, удвоена, да отговаря на размера на талията.
Ако обиколката на талията ви е повече от гръдната или брадичката става двойна — това говори за нарушение на физиологичните и биохимични процеси на организма. В този случай народната медицина предлага да се използ­ва ябълков оцет. Той се пие по 2 чаени лъжички в чаша вода по време на всяко ядене в продължение на 1 година. Улеснява изгарянето на мазнините в организма, като на­малява и тяхното отлагане. При свръхтегло е необходимо да се изключат от всекидневното меню продукти, улесняващи отлагането на мазнини в организма.
Слабост или хронична умора. Медът е най-доброто съ­нотворно, оказва успокояващо действие на организма. Той е въглехидрат, който не се нуждае от преработка и е готов за усвояване; 20 минути след приемането му, пос­тъпва в кръвта. Смес от чашка мед и 3 чаени лъжички ябълков оцет може да държите в спалнята си в стъклен съд с капаче, като си взимате вечер по 2 чаени лъжички (след 30 минути здраво ще заспите). Ако е малко, още веднъж изпийте 2 чаени лъжички от сместа, а при събуждане през нощта — повторете.
Много ниски резерви на организма. Целесъобразно е ръцете да се разтриват с разреден ябълков оцет: на поло­вин чаша топла вода се добавя 1 чаена лъжичка ябълков оцет. От чашата се излива в дланта около 1 чаена лъжич­ка и с този разтвор се разтрива едната ръка и рамото, след това — другата ръка и рамото, после гърдите, коремът, гърбът, бедрото, коляното, стъпалото. При това трябва с две ръце добре да се втрива в кожата, до пълно всмукване на разтвора (става много бързо).
Сапун. Откажете се от честата употреба на сапун — той алкализира кожата. Когато използвате киселина като миещо средство, кожата получава естествения продукт, съответстващ на нейните потребности: киселината стиму­лира притока на кръв към кожата. Бледността на кожата обикновено е признак на киселинно гладуване.
Сапунът се използва за премахване на мръсотията, но трябва да се употребява колкото е възможно по-малко.
След измиването следва да изплакнете кожата с разреден ябълков оцет, за да протече кисела реакция. Може да се взимат вани, като в тях се добавя оцет. В такава вана трябва да се поседи 15 минути, за да може кожата да по­пие подкиселената вода.
След къпане се изплаквайте с разреден ябълков оцет, за да предизвикате протичането на кисела реакция на ко­жата. Появата на сърбеж свидетелства, че е алкална. Необходимо е да се прекрати използването на сапун.
Хранене при слабост. Трябва да се избягва консумаци­ята на определени продукти, особено варени. Човек, стра­дащ от хронична умора, е добре да се храни с даровете на морето (нужно е повишаване количеството на йод) — ри­ба и морско зеле, а също и салати от сурови зеленчуци.
Методика за лечението на рака по Системата за здраве на Ниши
Засега ракът е известен като смъртоносно и неизлечи­мо заболяване. Причината за възникването му е неизвест­на и затова се смята, че да се предотврати е невъзможно.
Според съвременната медицина той се развива в клет­ки, предразположени към самовъзпроизводство и се сти­мулират от различни физични и химични въздействия (а по данни в последно време и от вируси). Ако разрушени­ето и възстановяването на клетките се повтаря постоянно, механизмът на образуване на нови клетки получава спе­цифично развитие и в края на краищата води до рак. С други думи, той е увреден механизъм за образуване на клетки.
Какво да се прави, за да не се стигне до такава "пов­реда"?
Вече знаем за 6-те правила на здравето, за правилно­то хранене и начин на живот. Но могат ли тези мерки да предотвратят развитието на рака? И какво е всъщност ракът?
Съществуват два вида тумори — доброкачествени и злокачествени. Клетките на доброкачествените (брадави­ци, липоми) се стремят да се отделят от останалите клет­ки на организма с обвивка, обратно — тези на злокачест­вените тумори, се разпространяват бързо, като образуват все нови и нови съединения (метастази).
Злокачествените тумори също се делят на два вида — епителни, поразяващи външната повърхност на организма (чревния път, вътрешната повърхност на съдовете, а също кожата, лигавиците и т.н.) и неепителни, към които се от­насят мускули, кости, кръв и други тъкани. Епителните се наричат рак, а неепителните — саркома.
Епителният рак може да се развие във всички органи, имащи епител (кожа, език, слюнчени жлези, гърло, носоглътка, щитовидна жлеза, млечни жлези, хранопровод, бял дроб, бронхи, стомах, задстомашна жлеза, черен дроб, тънко черво, дебело черво, право черво, анус, матка, яйч­ници, бъбреци, пикочен мехур и др.).
Ако вътреепителният рак расте, той прониква в други органи чрез лимфните жлези и кръвоносните съдове, като напомня огън, изгарящ съседните жилища.
Съвременната медицина смята, че ако се "хване" предраковият стадий или се открие рак в ранна фаза, из­лекуването е почти винаги вероятно. Но няма ли причини за рака? Вече знаем: че за да се сдобием със здраве, е необходимо не да се лекува болестта, не да се лекува чо­векът, а да се търсят и отстраняват причините за възник­ването на болестите. В началния стадий ракът не предиз­виква болки, не повишава температурата, няма никакви симптоми. Да се открие заболяването в ранен стадий е много трудно, а когато се диагностира, се оказва, че е отишъл далече и болният по правило е обречен.
Съвременната медицина предлага за лечение на рака три основни метода — химиотерапия, рентгенотерапия и хирургична намеса. Но предлаганите методи са само бор­ба с последиците. В най-добрия случай те могат да дадат временно подобрение. Главното е да се знаят причините за възникването на туморите (израждане на клетките) и те да се изкореняват. Тогава и само тогава майката природа ще ни прости, че нарушаваме нейните закони. Единствено строгото следване на законите на живота може да доведе организма до пълно обновление и излекуване. Алтернати­ва на това няма и не може да има.
Наистина ли ракът е неизлечимо заболяване? Системата за здраве на Ниши отговаря съвсем определено — не! Ракът е излечим! Ниши дава не само обосновка, но и ме­тодика за неговото лечение.
От гледна точка на Системата за здраве на Ниши, ра­кът се образува в организма на човека по силата на след­ващите причини:
Натрупване на въглероден окис.
Недостиг на аскорбинова киселина (витамин С).
Задръстване на организма с отпадъци.
За натрупването на въглероден окис. Защо в организма на човека се натрупва въглероден окис? Преди всичко по­ради недостиг на кислород. Ние знаем, че вследствие на него шлаката не изгаря окончателно, което и улеснява Натрупването на въглероден окис.
За съжаление, кожата на съвременните хора е загуби­ла значителна част от своите природни функции. Тя диша лошо, тъй като човек прекарва голяма част от времето си в дрехи, често синтетични, живее в задушливи бетонни жилища, работи в лошо проветрени помещения, на улица­та диша въздух, отровен от отработените газове на автомо­билите, яде варена храна, която, както вече беше казано без кислород се превръща в сол на оксаловата киселина, кисел въглероден газ, вода и въглероден окис.
Това говори, че всички, които живеят както дойде, ще се срещнат с рака. Но последното може да се предотвра­ти! Запомнете: колкото се намалява достъпът на кисло­род в организма, толкова се увеличава количеството на водата и въглеродния окис в него.
Между причините за натрупването на въглероден окис И възникването на рак може да се посочи запекът. Онова, Което ние наричаме запек, в действителност е следствие разширението на "преддверието" (изходът на стомаха в червата) като резултат от отслабването на 5-ти гръден прешлен. Известно е, че в стомаха средата е киселинна, а в червата — алкална. При разширение на преддверието, стомашната киселина се излива от стомаха в червата, ка­то неутрализира намиращата се там основа, което отслаб­ва функцията на червата. При редовно повтаряне на явле­нието, възниква запек, който води до образуване и нат­рупване в организма на въглероден окис. В такъв случай нито слабителни, нито гладуване ще ликвидират запека, ако не се погрижите за прешлена и стойката си. Затова Системата за здраве на Ниши, предлага 6-те правила за здраве. Този, който ги изпълнява 2 пъти на ден, е защи­тен както от отслабване на прешлените и техните измест­вания, така и от други нарушения в организма, а значи и от рак.
От разположението на фекалните натрупвания в дебе­лото черво зависи областта на рака. Например, ако фекалиите се натрупват в червото около черния дроб, се очак­ва опасност от раков тумор в дясната страна на ларинкса, при натрупването им около апендикса, ракът обикновено се развива в областта на изхода на стомаха. А когато чо­век, страдащ от хронична диария заяви, че болестта нео­чаквано го е напуснала, може да се каже, че е подложен на опасност от образуване на раков тумор в правото черво.
Ниши смята за идеално изхождането 1 път на ден и склонността към диария на всеки 6 месеца. Болният, стра­дащ от диария, трябва всеки ден да пие варовита вода.
По-подробно за лечението на запека виж в раздела "Очистване".
Човек не ще бъде атакуван от рак, ако него­вите клетки имат пълноценна обвивка от ренин. С възрастта тази обвивка постепенно се износва, което може да доведе до появата на някои заболявания, в т.ч и на рак. При повечето хора на средна възраст и въз­растните се появяват кафеникави петна по кожата. Това говори за недостиг на клетки с нормална обвивка от ренин — симптом на образуване на въглероден окис. Но ако човек води здравословен начин на живот, спазва режим, основно се храни с естествена храна, богата на витамини и микроелементи, изпълнява 6-те правила за здраве на
Системата за здраве на Ниши, той може да се смята за за­щитен от природата.
Въглеродният окис се образува също така и поради недостиг на магнезий в организма. Въпросната липса също може да провокира развитието на рак.
В райони, където почвата е богата на магнезий, хора­та пият вода, съдържаща магнезий, ядат плодове и зелен­чуци, растящи на тази почва и сред тях не се срещат ра­кови заболявания.
Магнезият предотвратява и лекува рака, като оказва освен това благоприятно влияние върху нервната система. Ако магнезият в организма е достатъчен, работата се из­пълнява с по-малко усилия. Магнезият облекчава и леку­ва намалената старческа подвижност и треперенето на мускулите. Наличието на магнезий във водата и храната унищожава петната по ноктите, стабилизира краката, въз­становява посивелите коси. Действа благоприятно на ор­ганите на храносмилането: стимулира отделянето на жлъчка, благоприятства по-доброто съкращаване на жлъч­ния мехур, увеличава активността на стомаха и червата, очиства стомаха, помага при склонност към диария, акти­вира дейността на половите органи.
Ниши изучавал много години връзката между разви­тието на рака и съдържанието на магнезий в организма. Той твърди, че рак може да се лекува, ако всеки ден се приема слаб разтвор на магнезий (около 1,21%), като се регулира дозата, съобразно състоянието на стомаха. В Америка се продава магнезий под името "магнезиево мля­ко", а в Англия лекарството носи името "магнезиев кай-мак".
Слаб разтвор на магнезий, нанесен по повърхността на тялото, лекува рани; вана, в която са прибавени някол­ко супени лъжици, оказва много добро действие на пов­редената кожа, а също и на нервната и мускулната систе­ми, като снема напрежението.
Приеман всекидневно, магнезият не само улеснява редовната дефекация, но и лекува хроничната диария.
Някои специалисти назначават инжекции с магнезиев хлорид или силиций за изменение на хранителната среда на раковите клетки; други — инжекции с олово, за да се унищожи ракът. Но Ниши твърди, че нито един от тези видове лечение не води до задоволителен резултат. Той смята, че запекът и магнезият са взаимно свързани, че не съществува друг начин за освобождаване от старите фекалии, освен гладуването и магнезиевата диета (виж "Рецеп­ти" в приложението).
Вече ни е известно, че прекомерната употреба на за­хар и спиртни напитки води до втвърдяване и атрофия на кръвоносните съдове. Това засилва процеса на образуване на въглероден окис и като краен резултат води до възник­ването на рак.
Рафинираната захар и нейните продукти, а също и продуктите, съдържащи сол, консервите, нишестето, бя­лото пшенично брашно, готовите супи, пушените продук­ти, алкохолните напитки, тютюнът, различните стимула­тори, са вредни и опасни, защото предизвикват изражда­не на клетките.
Защо да се харчат пари и се погубва здравето за алко­хол и сладки изделия, когато организмът ни създава тези продукти, нанасящи ни вреда, "изяждащи" нашия кал­ций.
Не приучвайте децата да ядат шоколад, бонбони, печива; фурмите, стафидите, плодовете да са тяхната храна.
И така, образуването на въглероден окис в организма се определя от отсъствието или недостига на кислород, неправилно хранене, запек, липса на магнезий, недоста­тъчната употреба на вода, излишната консумация на захар и спиртни напитки.
За методите на отделяне на въглероден окис от орга­низма, виж: "Лечение чрез разсъбличане", "Контрастни водни процедури".
Дефицит на витамин С в организма. За разлика от мно­го млекопитаещи, човек не може да синтезира в организ­ма си витамин С (аскорбинова киселина). Следователно, за запазване на живота, този важен елемент следва да се въвежда всекидневно с храната. Трудно е да се отговори, защо човек не притежава способността да изработва даде­ния витамин. Известно е, че човешкият зародиш притежа­ва въпросното свойство в майчината утроба, през това време той се развива по същия начин като животното. След раждането, новороденото получава още известно време витамин С с млякото на майката.
Животните не се хранят с варена храна, тялото им е изцяло в съприкосновение с въздуха, затова синтезът на витамин С протича без трудности. През лятото кравите,, конете, козите и овцете се хранят със зелена трева, съдър­жаща витамин С. В сеното, с което се хранят през зима­та, количеството на този витамин е недостатъчно, затова го синтезират в организма си.
През първите 2-3 месеца от живота, функцията на ко­жата на новороденото не отслабва и понеже през този пе­риод окислението на организма става при нормални усло­вия, там се изработва витамин С. Но сетне посочената способност на малкото дете се загубва.
Недостигът на витамин С предизвиква неизбежно подкожни кръвоизливи, а ако към тях се добави и няка­къв стимулиращ фактор, може да се появи рак.
Витамин С влияе на продължителността на живота, тъй като без него не се създава и не оздравява съедини­телната тъкан. Ако сравните нашия скелет с железобетон­ната конструкция на сграда, съединителната тъкан е ци­ментовият разтвор, съединяващ тухлите в стените на зда­нието. Без витамин С съединителната тъкан губи способността си да се възстановява, клетките не могат да съхранят формата си и да изпълняват своята функция. Съ­единителната тъкан "закърпва" болните мускули, а за то­ва е нужно много витамин С.
Аскорбиновата киселина не само отмива холестерина от артериите, но и нормализира неговия метаболизъм (об­мяната на веществата): намалява много високото съдържа­ние и повишава много ниското.
Без витамин С в организма не се извършват никакви окислително-възстанови^елни процеси. Под влияние на този витамин се повишава еластичността и здравината на кръвоносните съдове, той защитава организма от инфекции, като блокира токсичните вещества в кръвта. Без не­го е невъзможно да се отървете от простудни заболявания. Колкото повече белтъчини употребява човек, толкова по­вече му е необходим витамин С. Но и той не бива да бъ­де безкрайно предозиран — може да се отрази лошо на бъбреците.
Необходимото количество витамин С постъпва изк­лючително с храната и представлява от 50 до 100 мг за де­нонощие за възрастни и от 30 до 70 мг — за деца.
Възможност да обогатява организма си всекидневно с витамин С дава на човек суровата храна. Постарайте се вашето двадесет и четири часово меню да се състои от 3/5 сурова храна — салати или прясно приготвени сокове от пет вида зеленчуци (например, смес от сока на зеле, мор­кови, магданоз, цвекло, картофи). Възможно е да се из­ползват и други сурови продукти — домати, клюква, крас­тавици, ябълки, грах, бяла ряпа, водно цвекло, спанак, цитрусови плодове, морско зеле и други. Зеленчу­ковите салати ще дадат на клетките на вашия организъм всичко за техния пълноценен строеж и ще помогнат да се повиши съпротивата към болести. Постоянно пийте запарки от плодовете и листата на шипка или малина, касис, райска ябълка. Това ще обогати дневната ви храна с витамин С, ще повиши защитните свойства на организ­ма. Подробно за аскорбиновата киселина (витамин С) виж в приложението.
Задръстването на организма с отпадъци. Поради това, че се храним неправилно, нервничим напразно, живеем и работим в лошо проветрени помещения, дишаме смог, рядко излизаме сред природата, малко се движим, лошо очистваме организма, не умеем да дишаме правилно, клетките на нашия организъм се задръстват с отпадъци, съдовете снабдяват лошо органите с кръв, кислород и хра­нителни вещества. Всичко изброено води до различни за­болявания, в т.ч. и до рак.
По такъв начин за профилактика и лечение на рака, Системата за здраве на Ниши предлага в качеството на ориентир три главни насоки:
1. Отстраняване (от организма) въглеродния окис.
Осигуряване на организма с витамин С.
Регенерация на кръвоносните съдове и прочистване на организма на клетъчно ниво.
За това е необходимо: възстановяване функцията на кожата, отстраняване на отпадъците от чревните лигавици, лечение на запека, възвръщане към нормална циркулация на кръвта и лимфните течности, прочистване на всички течности в организма и възстановяване на изправена стойка.
За отстраняване на въглеродния окис, Системата за здраве на Ниши предлага лечение чрез разсъбличане (или въздушни бани) от 6 до 11 пъти, в зависимост от болестното състояние.
В резултат на тази терапия всички отпадъци, в т.ч. и пикочната киселина, излизат през кожата и, обратно — от въздуха през нея постъпват кислород и азот. Кислородът, както вече бе споменато, превръща въглеродния окис във въглена киселина. Става прочистване на течностите в ор­ганизма (методиката на лечението чрез разсъбличане е представена по-долу).
За очистването на организма се прилагат контрастни водни процедури (методиката е изложена по-нататьк).
Покрай прилагането на контрастни въздушни и водни процедури е необходимо организмът да се снабдява с ви­тамин С от естествени сурови сокове от пет вида зеленчу­ци, изцелени едновременно, а също и да се употребява чай от запарени листа на касис или малина, шипка, хурма (райска ябълка).
Препоръчва се храна, съдържаща желатин, пресни зеленчуци и плодове. Поради прекомерната алкализация при рака, е необходимо да се изпиват до 2-3 л течности, да се консумира лесно усвояема (киселиннообразуваща) храна: ориз, риба, птици, заедно със зеленчуци от петте вида едновременно. Не бива да се забравя, че варената храна следва да бъде три пъти по-малко от суровата.
Най-доброто средство за отстраняването на отпадъци­те от вътрешните стени на червата и за лечение на запека е лечебното гладуване, което като начало за известно вре­ме дава почивка на стомаха и червата.
Не трябва да се забравя снабдяването на организма с минерални соли и пиенето на прясна (непреварена), с добро качество вода. Но не е задължително да се пие во­да, ако пиете много чай от листа на касис, шипка или райска ябълка.
Необходимо е да се обърне внимание на състоянието на тазовите органи. Тук на помощ ще ви дойдат упражне­нията по Системата за здраве на Ниши.
Трябва да приемете като правило изпълняването все­ки ден по два пъти "Шестте нравила за здраве".
За отстраняване отпадъците от вътрешните стени на червата е необходимо да се лекува запекът. Последният винаги е симптом за неблагополучие на организма. Той винаги е вторично заболяване. Даже случайният запек не­рядко е съпроводен с главоболие, кожни обриви, неприя­тен вкус в устата, обложен език, прилив на кръв в глава­та, хемороиди и т.н.
За радикална борба със запека е необходимо да се оп­редели неговата причина, която може да зависи от едно от следните нарушения.
Употребата на суха, въглехидратна или стипчива, лепкава храна, пиенето на вода, богата на варовити вещества, засилено отделяне на влага от кожата по време на Потене и т.н. Необходимо е да се промени диетата, да се употребяват съответните слабителни, отвари от растения, вместо чай, да се изпълняват специалните упражнения, въздушни и водни процедури.
При заболявания на нервната система, предимно при депресивно състояние, да се промени диетата (като се изключат всички възбуждащи, вредни, белтъчни продукти) и частта на естествените продукти, да се употребяват спазмолитични лекарства. Добре помагат успокояващите седящи топли бани, компреси на корема, топла грейка на черния дроб в продължение на 30 минути след ядене, контрастни водни процедури и въздушни бани, 6-те правила на Системата за здраве на Ниши, пиенето на вода до 2,5- 3 литра, комплексът от витамини А, В, С, Р, Е и микроелементите магнезий и калий.
3. Необходимо е да се отстранят механичните причи­ни, довели до запек. Това е свиването на червата от ръбцова тъкан, образувана при язва или след операция, при­тискане или запушване на червата от продукти на възпа­лителен процес, новообразувания, маточна бременност, херния, чревна непроходимост, вкаменени фекалии, тела от чужд произход и др. Тези видове запек следва да се ликвидират с помощта на грижливо очистване с клизми, топли компреси на корема, топла вана (28°С в продълже­ние на 10-15 минути). Препоръчва се пиенето на гореща слузеста напитка от овесено зърно, бадемово мляко и про­дукти, богати на магнезий.
- 4- Запек поради вялост (атония) на чревната мускула­тура, обусловени от малокръвие и обща слабост на орга­низма, продължително възпаление на червата, заседнал начин на живот, леност и нехайно отношение към всеки­дневните изисквания на червата, недостатъчен приток на жлъчка, поради лоша работа на черния дроб и жлъчния мехур; различни лекарства, особено силни слабителни.
При такива видове запек е необходимо да се прилагат общо укрепващи средства, слабителни (най-добре е да бъ­дат от растителен произход), упражненията от 6-те прави­ла за здраве, масаж на корема (36 пъти по посока на ча­совниковата стрелка, 26 пъти в противоположна посока), да се пие вода на гладно, сутрин — "чесън с лимон" (виж "Рецепти") и ябълки. Денят да започва и завършва с ябъл­ка, а след всяко ядене да се изяжда по 1 чаена лъжичка мед за по-добро храносмилане и бактериостаза.
При много упорити видове запек се предлага моно диета два пъти в седмицата, но не подред, а например, във вторник и петък: настъргано зеле с ябълка, подправено със зелев сок. От това може да се яде, колкото желаете, но нищо повече за целия ден. Сдъвквайте хубаво всичко.
Възможно е да се прибавят и гимнастически упражне­ния:
а)         като лежите на пода, бавно повдигайте и спускайте тялото (4-6 пъти);
б)         в изправено положение поставете ръце на кръста и въртете тялото (6-8 пъти в двете страни);
в)         постепенно доближавайте "до рамената" коляното ту на единия крак, ту на другия (може да лежите на пода), обхванете с ръце колената и ги притиснете към тялото (8- 10 пъти);
г)          в полулегнало положение със сгънати в коленете крака, стягайте кратко време, задържайте и рязко отпускайте коремната стена (10-20 пъти);
д)         масаж на корема във вид на различни натискания (като омесване на тесто).
Ниши смята, че за отстраняването на отпадъците от вътрешните стени на червата и лечението на запека, най-доброто средство е лечебното гладуване, което първона­чално за известно време дава почивка на стомаха и черва­та (виж специалните раздели).
За прочистването на всички течности в организма, допринасят пиенето на вода и естественото енергетично хранене, а за възстановяването на правилна стойка — 6-те правила за здраве.
Необходимо е да се обръща внимание на състоянието на тазовите органи. Тук ще дойдат на помощ упражненията по Системата за здраве на Ниши.
И така, който е склонен към запеци, който се облича топло, като не позволява на кожата да диша пълноценно, предпочита да яде варена храна, много пие, пуши, обича чай, кафе, сол, захар, подправки, белтъчини, мазнини, концентрати, алкохол трябва да помисли сериозно за сво­ето здраве.
Ракът е болест на невежеството, не бъдете невежи!
Спазвайте природните закони и ще получите в замя­на здраве и щастие.
Лечение чрез разсъбличане
За отстраняване на въглеродния окис от организма, Системата за здраве на Ниши предлага лечение чрез разсъбличане (или въздушни бани) и контрастни водни процедури, при редуването им от 6 до 11 пъти в зависи­мост от изразеността на болестното състояние. Като резултат от такова лечение, всички отпадъци, в т.ч. и пикоч­ната киселина, излизат през кожата, а от въздуха през нея постъпват кислород и азот. Кислородът превръща въгле­родния окис във въглена киселина, като пречиства по та­къв начин течностите на организма.
Кожата служи като граница между Вселената и тяло­то, тя влияе на обмяната на веществата, но и регулира температурата на тялото. Затова на кожа, която "опако­ват" в топла дреха й е необходимо от време на време да се открива за допълнително дишане. Още по-голяма полза допринасят контрастните въздушни бани, т.е. редуването на разсъбличане с обличането на топли дрехи.
По-долу е показана техниката за изпълнение на кон­трастните въздушни бани.


Последователност на процедурите
Време на престой без дрехи, в секунди
Време на затопляне в дрехи в минути
1
20
1-2
2
30
1
3
40
1
4
50
1,5-2
5
60
1,5
6
70
2
7
80
2
8
90
2
9
100
2
10
110
2

След това следва да се полежи известно време на твърдо легло върху твърда възглавница.
За прилагащите този метод за първи път или този, който е физически слаб се предлага следната схема на ле­чение. През първия ден продължителността на престоя без дрехи да бъде от 20 до 70 секунди, на втория — от 20 до 80 секунди, на третия — от 20 до 90 секунди, на четвър­тия — от 20 до 100 секунди, петия — от 20 до 110 секун­ди, шестия ден — от 20 до 120 секунди.
Винаги се започва с 20 секунди и за 6 дни се достига времето до 120 секунди. По-нататък се използва цялата схема.
Ако лечението се изпълнява от дете или болен, който лежи на равен под, максималната продължителност на из­лагането да е 80 или 90 секунди.
При изпълнението на контрастните въздушни процедури, човек следва да престоява гол в стая с отворени про­зорци, а затоплянето да става с топли дрехи и в затворена стая. Може също така да се затопля като лежи на твърдо легло или на пода. Облеклото за затоплянето трябва да бъ­де топло. Полза допринася и преминаването от затоплена стая в зала или стая, където тялото се разсъблича. Изла­гайки на въздух голото си тяло, необходимо е болният да държи двете си ръце над тумора или над тази част от тя­лото, в която е открито втвърдяването, уплътнението, разязвяването. Но нека да се помни, че при затоплянето не е нужно тялото да се прегрява до изпотяване.
Най-подходящото време за провеждане на процедури­те е сутрин преди разсъмване или времето до 10 часа сут­ринта, или вечер^ около 21 часа. Разсъбличането да не се изпълнява преди ядене или 40 минути след ядене, 1 час след взимане на вана, душ или баня.
Който е физически слаб, отначало да изпълнява про­цедурата около обед, когато въздухът е по-топъл, но след като привикне към натоварването, да се заеме с това рано сутрин или вечер, когато въздухът е по-прохладен.
След 30-дневно лечение може да се направи прекъс­ване за 3-4 дни, сетне да възобновите процедурите, като ги прилагате отново 30 дни. В крайна сметка трябва да ги изпълнявате три месеца, но за предпочитане е по-продъл­жителният период на лечение. При заболявания на черния дроб и нарушения на други вътрешни органи, лечението да продължи поне 1 година.
Лечението чрез разсъбличане предизвиква различни реакции на организма.
В някои случаи болният страда от сърбеж или обрив по кожата. Затова не бива да се безпокоите — става дума само за временни симптоми, показващи, че през кожата се отделят отровните вещества, натрупани в кръвта. Сре­ща се особено често при хора със скрит "червен вятър" на кожата или приемащи много и различни лекарства.
При това в никакъв случай не трябва да се чешете или да намокряте кожата си. Болният да носи хигиенично дол­но бельо от памук, да го сменя често и от време на време да пие вода. Противопоказано му е лечение с мануален контакт, описано в тази книга. По-добре да се очисти многократно с клизма. След няколко дни сърбежът ще из­чезне.
При лечението чрез разсъбличане понякога се появя­ва дискомфорт или стомашна болка, дори във вид на пристъпи. Тези прояви имат временен характер и свиде­телстват за това, че лечението, т.е. корекцията на дейност­та на системите и органите, е започнала. Например, бол­ката в стомаха се появява като резултат от съкращаването и корекцията на разширените тънки черва.
Лечение с контрастен въздух. Този метод на лечение е много сходен с лечението чрез разсъбличане. Може да се провежда на открито по същата методика, ако позволяват годишните условия и социалното обкръжение. Дрехата да бъде много топла; времето, през което ще сте облечени може да се удължи, но това, през което престоявате голи, да се спазва според указанията; при заболяване процеду­рата да се изпълнява с помощник.
През първия сеанс се лежи по гръб от 1 до 40 секун­ди, на дясната страна — от 40 до 70 секунди; на лявата — от 70 до 100 секунди, отново по гръб — от 100 до 120 се­кунди.
Докато сте голи, можете да разтьрквате отекли части на тялото или да правите упражнения — "за корема и гър­ба", или "за капилярите", или "златна рибка". Като се об­лечете трябва да се затоплите в покой, по-добре здраво да притиснете лакти над слънчевия сплит. След завършване на всички процедури, е необходимо да бъдете в покой 10 минути, като лежите в позата "съединяване на ходила и длани".
По правило процедурите се извършват преди изгрев или след залез слънце. Ако сте болен или изморен, необходимо е да започнете лечението по средата на деня, когато е най-топло, особено през първия ден. В последс­твие всеки ден измествайте времето за процедурата с 30 до 60 минути, така че постепенно да се приближите до 6 ча­са сутринта. Забранено е процедурата да се изпълнява на слънце.
Същата се прави един час преди ядене или 30-40 ми­нути след това, по всяко време преди взимането на вана, но не по-рано от 1 час след нея.


[1] промишленост вместо захар — бел. ред
[2] сорбит — безгликозна захар, използвана от диабетноболните —бел. ред